Caută
Close this search box.

Două firme ale fostului baron PSD Bunea Stancu vor moderniza Portul Brăila, păpând bani europeni

bunea stancu

Două societăți comerciale cunoscute în spațiul public ca fiind controlate de Gheorghe Bunea Stancu vor moderniza Portul Brăila. Este vorba despre Hercules și Concivia, la care acționar este fiul fostului baron. Contractul se ridică la aproximativ 87,5 milioane de lei.

Licitația a fost câștigată de o asociere din care mai face parte, în afara celor două firme brăilene, și Interconstruct SRL, o societate din Constanța despre care presa de la malul mării susține că este apropiată de PNL și abonată la contracte cu statul.

„Administrația Canalelor Navigabile a oferit o nesperată mână de ajutor unui cunoscut liberal de la malul mării, a cărui firmă se zbate în pierderi și datorii impresionante. Banii companiei de stat salvează practic de la faliment afacerea liberalului, unul din finanțatorii de bază ai organizației PNL Constanța.

Firma este deținută de Aurelian Ceauş. (…) Firma sa a beneficiat de contracte de zeci de milioane de euro de la Apele Române, în perioada când compania era condusă de colegii săi de partid”, scrie presa constănțeană despre Interconstruct SRL, conform DeBraila.

Proiectul de modernizare a Portului Brăila este finanțat din fonduri europene, mai exact prin Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, fiind derulat de Compania Națională „Administrarea Porturilor Dunării Maritime” Galați, a cărui director este Alexandru Gabriel Șerban, fost consilier municipal PNL la Galați și fost candidat la alegerile parlamentare din 2020, tot din partea PNL.

Revenind la contractul de peste 87 de milioane de lei, câștigat de asocierea Hercules, Concivia și Interconstruct și semnat pe 16 iunie, Portul va fi reabilitat și modernizat pe o suprafață de 251.380 mp, cu o infrastructură de acostare reabilitată pe o lungine de 1.005 metri. În cadrul lucrărilor intră și drumurile de incintă, dar și extinderea și modernizarea întregii rețele de utilități. La finalul lucrărilor, îndecembrie 2023, capacitatea de operare a Portului Brăila ar urma să crească semnificativ.

Printre beneficiarii modernizării Portului Brăila se află chiar Hercules, una dintre firmele asocierii care a câștigat contractul. Hercules, principalul operator portuar din județul Brăila, își are sediul chiar în Portul Brăila.

Numele firmei Concivia, cealaltă firmă brăileana din asociere, apare și în dosarul de corupție în care Gheorghe Bunea Stancu a fost trimis în judecată și achitat în prima instanță. Decizia judecătorilor de la Tribunalul Vrancea a fost contestată de DNA, sentința finală urmând să fie pronunțată de Curtea de Apel Galați.

Dosarul a devenit public la începutul lunii august a anului 2014, când Gheorghe Bunea Stancu a fost săltat de mascați din biroul său de la Consiliul Județean, dus la audieri și reținut pentru 24 de ore, pentru ca apoi să fie arestat preventiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri