Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a informat că Statele Unite sunt îngrijorate în legătură cu prezenţa în Oceanul Atlantic a două nave iraniene, care par încărcate cu armament destinat Venezuelei.

Acesta a evitat să relateze despre eventuale planuri privind împiedicarea acestui transfer de arme, relateaza AgIranerpre, conform AFP.

Presa internațională a publicat în ultimele zile fotografii făcute din satelit, care arată una din cele două nave iraniene, Makran, încărcată cu şase vedete rapide similare celor utilizate în Golf, de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, dar Pentagonul a refuzat până în prezent orice comentariu pe această temă.

Potrivit unor surse anonime citate de Politico, Makran şi fregata Sahand au înconjurat Africa şi au trecut de Capul Bunei Speranţe înainte de a pătrunde în Oceanul Atlantic, o premieră pentru nave de război iraniene.

„Se presupune că aceste nave transportă arme, pentru a îndeplini un contract semnat în urmă cu un an, între Iran şi Venezuela”, a declarat influentul senator democrat Richard Blumenthal, în cursul unei audieri a secretarului Apărării, în faţa Comisiei pentru forţele armate a Senatului.

„Acest lucru mă îngrijorează foarte mult”, a adăugat el, înainte de a-l întreba pe ministru dacă îi împărtăşeşte îngrijorarea. „Sunt foarte preocupat de proliferarea armamentelor, a tot felul de armamente, în regiunea noastră”, a răspuns Lloyd Austin. „Prin urmare, vă împărtăşesc îngrijorarea”, a subliniat el.

În timp ce senatorul Blumenthal a amintit posibilitatea ca Venezuela să fi comandat Teheranului rachete cu rază lungă de acţiune, şeful Pentagonului s-a abţinut să ofere orice indicaţie despre natura armamentului de la bordul navelor iraniene, adăugând că preferă să ofere detalii cu uşile închise.

Secretarul Apărării a precizat că nu a discutat despre mişcările navelor cu nici un lider din regiune.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a afirmat la rândul său în faţa presei că, „dacă este o tentativă de a transfera arme” către aliaţi ai Iranului, suntem pregătiţi să ripostăm.

„Dacă Iranul încearcă să transfere ilegal arme sau alte echipamente, vom considera Iranul responsabil şi vom face tot posibilul pentru a încerca să evităm acest lucru, chiar înainte să se întâmple”, a prevenit el, fără să ofere mai multe detalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here