Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G, anunță Administrația Prezidențială.

Legea contime prevederi care împiedică companiile chineze, precum Huawei, să participe la licitații. Prevederi din lege care permit ca Huawei și alte companii chineze să fie ținute la distanță:

Pentru realizarea scopului prevăzut, utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software, în cadrul infrastructurii informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G, cu excepția echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiți potrivit OUG 111/2011, este condiționată de obținerea de către producători a unei autorizații, în condițiile prezenței legi.

Autorizarea se acordă prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în termen de 4 luni de la data solicitării.

Avizul conform se fundamentează pe o serie de documente, precum și pe evaluări din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării.

În situația în care sunt identificate riscuri, amenințări și vulnerabilități la adresa securității țării, ca urmare a analizei, avizul CSAT este negativ.

Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege inițiat de Guvern, privind măsurile referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here