Monica Macovei anunță că se alătură demersului lui Cristi Danileț și solicită și ea demisia celor şapte judecători ai CCR, care au decis că hotărârea CJUE, privind Secția Specială, este neconstituțională.

„Puterea absolută a CCR asupra României a corupt mințile a 7 judecători CCR care nu acceptă supremația deciziilor Curțîi de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Deși CJUE a spus clar că deciziile sale au prioritate în raport cu hotărârile CCR, după câteva zile CCR se pune singură deasupra CJUE și riscă scoaterea României din UE!

În cel mai bun caz, riscăm ca țara noastră să devină irelevantă la Bruxelles și să fie sancționată pentru încălcarea statului de drept. Mă alătur ICDE și altora care au cerut demisia imediată a celor 7 judecători ai CCR care au dat de pământ cu decizia CJUE.

Între 18 mai și 8 iunie 2021 au fost câteva decizii care au scuturat justiția română, i-au clarificat fără echivoc puterile de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene și au afirmat clar supremația și prioritatea dreptului UE asupra Hotărârilor CCR, precum și puterile instanțelor Române care trebuie să aplice dispozițiile MCV, stabilite prin Decizia Comisiei Europene 2006/928, chiar dacă acestea vin în contradicție cu alte legi interne sau cu Hotărâri ale CCR. Astfel:

• Pe 18 mai, Curtea de Justiție a UE (Marea Cameră) a decis argumentat că SSIJ, Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (Secția Specială) funcționează contrar legislației europene dacă există riscul şantajării magistraților și al ştirbirii independenței acestora. Reamintesc că Secția Specială a fost creată de Parlament în 2018, în guvernarea PSD-ALDE și UDMR și validată de CCR. Între altele, a anchetat-o pe Laura Codruța Kovesi, cînd încă se afla la conducerea DNA, sub acuzația că DNA este un grup de crimă organizată.

• Pe 7 iunie judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești a decis că SSIJ (Secția Specială) nu mai există ca urmare a Deciziei Curțîi de Justiție a UE. I s-au alăturat și alți judecători de la Curtea de Apel Pitești. Felicitări dlui judecător Stancu și colegilor judecători care l-au susținut!

• Pe 8 iunie Comisia Europeană a publicat raportul MCV, mecanism înființat prin Decizia Comisiei 2006/928, care atenționează România că trebuie să respecte Decizia Curțîi de Justiție a UE, care face parte din sistemul de drept European și să aplice cerințele Comisiei Europene din MCV, inclusiv pe cea de desființare a SSIJ dacă independența magistraților nu este asigurată în mod real. Raportul MCV mai spune clar că MCV va continua pînă cînd România va îndeplini obligațiile stabilite și asumate prin MCV.

• Imediat, tot pe 8 iunie, CCR a decis să nu respecte dreptul European. Practic, CCR a emis un comunicat în care a afirmat că judecătorii români nu pot aplica deciziile Curțîi de Justititie a UE în detrimentul deciziilor CCR și consideră că obligațiile României față de legislația europeană sunt doar politice, adică implică doar Parlamentul și Guvernul, nu și instanțele de judecată care “nu sunt abilitate să colaboreze cu o instituție politică a Uniunii Europene”. Curtea de Justiție a Uniunii Europene este o instituție politică pentru CCR??? Curtea de Justiție a UE este puterea judecătorească a Uniunii, formată din judecători, care judecă încălcările Tratatului Uniunii Europene (TUE). În plus, instanțele de judecată fac parte dintre instituțiile care trebuie să se supună legislației europene și să o aplice (art.148 alin 2 și 4). Chiar și această singură afirmație a CCR elimina orice urmă de profesionalism, bună credință și onoare a celor 7 judecători constituționali și îi trimite la coșul de gunoi al istoriei dreptului constituțional.

• Ni s-a tot spus că deciziile CCR nu pot fi comentate, criticate, ci doar aplicate. Dar noi nu mai de avem de mult o Curte Constituțională, ci o Curte majoritar neconstituțională, lipsită de independendenta, numită și aservită politic. Sau poate cei 7 judecători care nu vor să respecte decizia CJUE chiar așa gîndesc, că sunt deasupra Curțîi de Justiție a Uniunii, enervați că această a decis contrar deciziei lor anterioare, cum că SSIJ este constituțională.

• “Suveranitatea națională aparține poporului român” (art 2 din Constituție) și “Judecătorii CCR sunt independenți în exercitarea mandatului lor” (art. 145 din Constituție). Și cînd nu mai sunt independenți sau se opun dreptului UE ce facem noi, noi poporul ? Le cerem să plece și dacă se țîn de scaune și pensii găsim o soluție neviolenta să îi facem să plece, pentru că nu mai servesc poporul, nici Constituția, nici țară. Paharul s-a umplut!

• Pentru că România să rămînă în UE, judecătorii români au șansă istorică să fie independenți față de judecătorii neindependenti de astăzi ai Curțîi majoritar neconstituțională a României și să aplice Decizia Curțîi Europene de Justiție și MCV. Dacă CSM o îi sancționeze pentru nerespectarea unei decizii CCR contrară dreptului European, vor cîștigă la instanțele europene. Știu că nu este ușor să îți iei puterile care ți se cuvin potrivit Deciziei CJUE, dar cu determinare se poate!”, a spus Macovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here