Fostul premier Adrian Năstase solicită ca autoritățile de la București să inițieze un dialog cu Moscova, pornind de la faptul că și Joe Biden s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Năstase îi numește batjocoritor „reziști” și „talibani” pe cei care se împotrivesc unei relații bune între România și Rusia.

„Recent, cancelarul german Angela Merkel a afirmat: ‘Cred că din moment ce președintele SUA, Joe Biden, se întâlnește cu omologul său rus, Vladimir Putin, și poartă un dialog deschis, este important ca și noi de partea europeană să facem exact la fel’. Să-i fi avut în vedere și pe liderii de la București?

Această afirmație a sunat ca o blasfemie pentru „rezistii” de la noi, obișnuiți să fie mai catolici decât Papa și pentru care ideea de dialog cu (unii) vecinii pare de neacceptat.

De-a lungul anilor, am pledat pentru intrarea României în NATO și pentru aderarea la Uniunea Europeană. Am considerat, de asemenea, pe linia lui Titulescu, că trebuie să avem relații de bunăvecinătate cu țările din jurul nostru.

Și la Fundația Europeană Titulescu, de-a lungul a trei decenii, și în mii de conferințe și dezbateri, am reamintit relațiile complicate cu Rusia, începând cu anul 1812 și trecând prin diverse momente de pace sau război. Cred, în continuare, însă că vecinătatea Rusiei ne impune să construim canale de legătură pentru a discuta aceste aspecte complicate.

Este bine că președintele american a avut un prim dialog cu președintele Rusiei. Cred însă că agenda (recentă sau viitoare) a discuțiilor nu cuprinde în mod necesar și toate temele care ne interesează. China reprezintă subiectul cel mai delicat pentru americani. Este firesc să fie așa. Cu creșterea sa economică și demografică, China a devenit un competitor/adversar redutabil. De aceea, din punctul de vedere american, Rusia trebuie decuplată de China. Probabil însă că rușii vor cere unele concesii. Să vedem unde – Ucraina, Marea neagră, Balcani, Siria? Și nu vreau să dau mai multe exemple.

Nu ar trebui ca unele teme ale noastre (dincolo de aspecte de securitate comună, etc) să le discutăm direct și nu doar prin intermediari? Așa cum face Germania, cum face Franța, cum face Ungaria?

Unii talibani din țară vor spune poate ‘Quod licet Jovi non licet bovi’, sau în traducere, Ce i se permite lui Jupiter nu este permis boului. Rămâne să discutăm cine este boul…”, a scris Năstase, pe blog.

Președintele american Joe Biden a dezvăluit că i-a transmis omologului sau rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul rus Alexei Navalnii va muri, consecințele vor fi devastatoare pentru Rusia. Biden a făcut aceste declarații în conferința de presă susținută separat, după întâlnirea avută cu Putin, la Geneva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here