Caută
Close this search box.

Germania solicită să se renunțe la dreptul de veto în Consiliul UE

veto

Guvernul Germaniei a cerutUniunii Europene să renunţe la deciziile luate prin unanimitate, în Consiliul UE, după ce unele ţări, în principal Ungaria, au blocat mai multe hotărâri în materie de politică externă, potrivit Mediafax.

Consiliul Uniunii Europene poate adopta doar în unanimitate unele decizii în materie de politică externă şi securitate, în cazul acordării unor drepturi suplimentare cetăţenilor europeni şi în domeniul finanţelor.

Germania cere Uniunii Europene ca deciziile în materie de politică externă să poată fi luate prin majoritate.

„Nu mai putem accepta să fim luaţi ostatici de cei care paralizează politica externă prin exercitarea vetourilor. Cei care fac acest lucru se joacă, pe termen mai scurt sau mai lung, cu unitatea Europei.

Eu o spun deschis: vetoul trebuie să dispară, chiar dacă acest lucru înseamnă că putem ajunge în situaţii de minoritate”, a declarat luni Heiko Maas, ministrul german de Externe, conform cotidianului Le Figaro.

Anterior, Miguel Berger, secretar de stat în Ministerul german de Externe, a criticat Ungaria pentru blocarea emiterii unui comunicat al Uniunii Europene privind criza din Hong Kong.

Ungaria a fost criticată în mai multe rânduri din cauza blocării unor decizii ale Uniunii Europene privind conflictul israelo-palestinian şi privind acorduri comerciale cu ţări din Africa, zona Pacificului şi Caraibe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri