Caută
Close this search box.

”Oamenii simpli” este eticheta pusă de Ludovic Orban eroilor români, ostași căzuți la datorie

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a transmis, joi, un mesaj de Ziua Eroilor. ”Oamenii simpli” este eticheta pusă de Ludovic Orban eroilor români, ostași căzuți la datorie.

Recunoaşterea internaţională a existenţei Statului Român s-a obţinut după războiul din 1877-1878, în care poporul a plătit cu vieţile celor mai curajoşi şi mai buni dreptul de a avea un stat independent. Apoi, în Primul Război Mondial am pierdut peste o jumătate de milion de români, pe front şi în spatele frontului, combatanţi şi necombatanţi, dar cu toţii angajaţi în lupta pentru întregirea ţării şi pentru rezistenţa în faţa ocupaţiei. Triumful de la 1918, România Mare, este înainte de toate victoria lor, a celor care n-au putut sa o vadă decât cu inima. Al Doilea Război Mondial a fost teribil, cu sutele de mii de morţi, dispăruţi, răniţi şi prizonieri, dar şi cu sutele de mii de civili care au fost victime ale sinistrelor epurări etnice. Fără a uita vinovăţiile celor responsabili, trebuie să ne amintim şi de sacrificiile sincere făcute pe front de oamenii simpli, chemaţi să lupte în armata ţării, oameni care, în numele idealului patriotic, şi-au pus încrederea în liderii de atunci ai naţiunii„, a scris Orban pe facebook.

Orban a arătat că decretarea în 1920 de către România a Zilei Eroilor este „un act de reconciliere cu trecutul” şi „un gest de toleranţă şi de iertare onorează cel mai bine spiritul sacrificiului făcut de eroii neamului”.

România este astăzi parte a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice, dar liniştea pe care o avem în fiecare zi, încrederea în viitor, sunt încă plătite cu viaţa sau cu sănătatea de către militarii noştri în războaiele în care avem datoria să participăm. În mijlocul suferinţelor, poporul nostru s-a ridicat mai puternic, iar dovada tăriei sale sufleteşti este faptul că în 1920 România a fost prima ţară care, decretând o Zi a Eroilor, i-a îmbrăţişat deopotrivă pe toţi cei căzuţi pe front. Indiferent de ce parte şi-au pierdut viaţa, într-un act de reconciliere cu trecutul. Acest gest de toleranţă şi de iertare onorează cel mai bine spiritul sacrificiului făcut de eroii neamului, care au plecat la război, dar au luptat pentru a câştiga pacea. Să le respectăm memoria ca adevăraţi patrioţi, arătând aceeaşi forţă morală a împăcării cu trecutul şi cu prezentul„, a mai menţionat Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri