Caută
Close this search box.

OLAF: Zeci de milioane de produse anticovid defectuoase, confiscate în decurs de un an

olaf

Zeci de milioane de produse defectuoase de protecţie împotriva covid-19 – măşti, geluri şi teste – au fost confiscate de peste un an de zile în Uniunea Europeană (UE), în urma unei anchete a Oficiului European de Luptă împotriva Fraudei, anunţă OLAF, relatează AFP.

”Începând din martie 2020, am anchetat şi răspuns unei ameninţări tot mai mari a produselor contrafăcute, care nu respectă normele sau care sunt periculoase”, a anunţat directorul general al OLAF, Ville Itala, care a prezentat raportul pe 2020 al acestui jandarm antifraudă al UE.

”Iar înainte ca primul vaccin (anticovid) să fie administrat, noi am tras semnalul de alarmă împotriva unor oferte de false vaccinuri, ceea ce, din câte ştim noi, a împiedicat orice fraudă în acest domeniu, în pofida multor tentative”, a subliniat el.

Ancheta OLAF a permis conficarea a 52 de milioane de produse – geluri pentru mâini care conţineau o cantitate periculoasă de metanol, măşti care nu respctă normele, false kituri de teste – şi identificarea a 1.150 de operatori suspecţi, potrivit ultimelor date actualizate, furnizate de către serviciul de presă al OLAF.

În raportul său anual, OLAF notează că ”mulţi dintre aceşti operatori se află în afara UE” şi că ”mulţi sunt întreprinderi care, în mod oportunist, într-o încercare de a profita de pandemia (covid-19), s-au lansat într-o activitate, fără să aibă vreo experienţă în domeniu”.

”Lanţuri lungi intermediare au fost create de pe o zi pe alta, în numeroase state membre UE şi în afara (Uniunii), cu scopul de a ascunde identitatea fraudatorilor”, îngreunând identificarea acestora, precizează directorul general adjunct al OLAF Ernesto Bianchi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri