Caută
Close this search box.

Orange va lansa o reţea 5G experimentală de tip cloud

Operatorul francez de telefonie Orange a anunţat miercuri că în luna iulie va lansa o reţea 5G experimentală, care va utiliza o platformă cloud şi inteligenţă artificială, în contextul în care industria telecom se grăbeşte să facă trecerea la sistemul could pentru a reduce costurile şi a-şi moderniza serviciile, transmite Reuters.

Orange va construi această reţea 5G experimentală la Lannion, nordul Franţei, în parteneriat cu alte companii precum Mavenir, Casa Systems, Hewlett Packard Enterprise, Dell Technologies şi Xiaomi.

„Această reţea experimentală va permite Orange să înţeleagă care sunt beneficiile pentru consumatori ale unei reţele de tip cloud precum şi ale inteligenţei artificiale”, a declarat directorul de tehnologie de la Orange, Michael Trabbia. „Vom începe cu câţiva utilizatori dar ne vom extinde rapid pentru a ajunge la sute de utilizatori la finele anului”, a adăugat Michael Trabbia.

Orange speră să extindă această reţea experimentală, denumită Pikeo, şi în alte ţări în 2022, iar Trabbia a precizat că Spania ar putea fi un bun candidat pentru extindere, potrivit Agerpres.

Mai multe companii de telecomunicaţii au experimentat cu o tehnologie denumită Open Radio Access Network (RAN), reţea radio de acces, care utilizează software pentru rula funcţiile unei reţele de comunicaţii în cloud, ceea ce înseamnă mai puţine echipamente fizice.

Această tehnologie promite să reducă semnificativ costurile pentru operatorii de telecomunicaţii care vor utiliza software şi hardware de tip cloud, în loc de echipamente de telecomunicaţii furnizate de companii precum Nokia, Ericsson şi Huawei.

Orange şi-a propus ca 100% din noile sale echipamente să fie compatibile cu o reţea open RAN în 2025, un plan similar cu cel al rivalului spaniol Telefonica, în contextul în care firmele europene de telecomunicaţii se confruntă cu provocările ridicate de accelerarea digitalizării în urma pandemiei.

Orange, fostul France Telecom, este unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii din lume, fiind prezent în 26 de ţări, inclusiv în România. În luna noiembrie a anului trecut, Hellenic Telecommunications Organization (OTE) a anunţat încheierea unui acord de vânzare a cotei sale de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications către Orange România, finalizarea acestei tranzacţii fiind estimată pentru a doua jumătate a anului 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri