Caută
Close this search box.

Poluarea, ucigaşul invizibil. Anual, peste 23.000 de români mor prematur din cauza noxelor din aer

În ciuda semnalelor de alarmă trase de activiştii de mediu în ultimii ani, privind calitatea aerului din marile oraşe, autorităţile de la noi au continuat să ignore realitatea: zeci de mii de români mor prematur, în fiecare an, din cauza poluării. Mai mulţi specialişti în probleme de mediu ne spun ce soluţii avem pentru a remedia situaţia, Bucureştiul fiind unul dintre cele mai poluate oraşe din Uniunea Europeană.

Pandemia de COVID-19 a cauzat suferinţă umană, tulburări sociale şi pagube economice de neimaginat. Totuşi, propagarea actualei crize este fără precedent, noul coronavirus este doar cel mai recent dintr-un şir de boli care s-au manifestat în ultimele decenii. Ebola, HIV, SARS, gripa aviară şi gripa porcină – toate au provenit de la animale, iar dovezile cu privire la faptul că supraexploatarea resurselor naturale de către oameni este unul dintre factorii care au stat la baza răspândirii de noi maladii sunt din ce în ce mai numeroase. Schimbările apărute în modul de exploatare a terenurilor – în urma cărora contactul dintre flora şi fauna sălbatică, animale domestice şi oameni devine din ce în ce mai apropiat – facilitează răspândirea bolilor, inclusiv a noilor tulpini de bacterii şi virusuri, scrie Isabella Pratesi în WWF Italia, într-un articol intitulat „Degradarea naturii şi amplificarea pandemiilor“.

Între timp, comerţul ilegal şi nereglementat cu animale sălbatice vii generează alte oportunităţi de contact periculoase între oameni şi bolile pe care le poartă aceste animale. Nu este nicio coincidenţă că multe dintre focarele de infecţie apărute în ultimul timp au avut originea în pieţe în care se comercializa o varietate de mamifere sălbatice şi domestice, păsări şi reptile, fapt care a generat condiţii propice pentru dezvoltarea de zoonoze – boli infecţioase care se pot transmite de la animale la oameni – mai noi şi pentru reapariţia unora mai vechi. Potrivit sursei citate, acest raport ilustrează legăturile între efectele generate de oameni asupra ecosistemelor şi biodiversităţii, pe de o parte, şi răspândirea anumitor boli, de cealaltă parte. Oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra faptului că este ignorată tocmai cauza principală a pandemiilor: degradarea naturii. De aceea, o reflecţie profundă asupra relaţiei dintre oameni şi natură şi modul în care ne putem proteja mai bine în viitor ar fi o strategie mult mai ieftină şi mai eficientă de a opri răspândirea bolilor de la animale la oameni, scrie editorialistul Damian Carrington în „The Guardian“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri