Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost respins și nu a fost retrimis de Comisia Europeană, asigură premierul Florin Cîțu într-o postare pe Facebook, caracterizând informațiile apărute drept fake news.

„Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris premierul, fără a oferi detalii suplimentare.

Mesajul premierului a fost scurt, fără detalii.

Citește și: Comisia Europeană trimite înapoi PNRR al României cu zeci de critici și observații

Presa a publicat joi un document cu zeci de observații făcute de Comisia Europeană la proiectul PNRR depus de Romînia, înapoi cu zeci de observații.

Comisia evidențiază că datele din din documentele .xls nu corespund cu datele din documentele word pentru anumite proiecte, cum ar fi renovarea spitalelor. Un exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt ceruți 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații.

La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare nu e dată mereu sursa datelor.

La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here