Preşedintele afgan Ashraf Ghani şi negociatorul-şef al guvernului afgan în negocierile cu talibanii, Abdullah Abdullah, vor fi primiţi la Casa Albă pe 25 iunie, a anunţat duminică purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei americane, Jen Psaki, informează AFP.

„Vizita preşedintelui Ghani şi Dr.Abdullah va scoate în evidenţă parteneriatul durabil dintre SUA şi Afganistan, într-un moment în care retragerea militară continuă”, a subliniat Psaki într-un comunicat.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a decis în aprilie să retragă toate trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021, când se vor împlini 20 de ani de la atentatele teroriste de la Washington şi New York, ce au determinat Washingtonul să răstoarne regimul talibanilor, care găzduia mişcarea Al-Qaida, autoarea atacurilor.

După anunţ, operaţiunile de retragere s-au accelerat, în prezent ele fiind realizate în proporţie de peste 50%, potrivit Agerpres.

Însă puncte de tensiune continuă să existe, în special cu privire la soarta celor circa 18.000 de afgani care au lucrat pentru forţele americane, unii ca translatori, şi care speră să obţină viza de imigrare în SUA de teama represaliilor în cazul în care talibanii vor reveni la putere la Kabul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here