Caută
Close this search box.

Primul vaccin împotriva Alzheimer

alzheimer

Un studiu condus de Karolinska Institutet din Suedia raportează pentru prima dată efectele pozitive ale unui vaccin activ împotriva bolii Alzheimer.

Nou vaccin, CAD106, se poate dovedi un progres, în căutarea unui tratament pentru această boală degenerativă gravă. Studiul este publicat în revista științifică Lancet Neurology. Boala Alzheimer este o boală neurologică complexă, care cauzează multă suferință și este costisitoare pentru societate.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, demența este epidemia cu cea mai rapidă creștere în această epocă. Ipoteza predominantă cu privire la cauza sa implică APP (Amyloid-Precursor-Protein), o proteină care se află în membrana exterioară a celulelor nervoase și care, în loc să fie defalcată, formează o substanță nocivă, numită beta-amiloid, care se acumulează în plăci și ucide celulele creierului.

În prezent, nu există nici un tratament pentru boala Alzheimer și medicamentele uzuale pot atenua doar simptomele. În căutarea unui tratament, oamenii de știință urmează mai multe căi de atac ,dintre care vaccinarea este în prezent cea mai populară.

Primul studiu privind vaccinarea împotriva acestei boli, care a fost făcut cu aproape un deceniu în urmă, a dezvăluit prea multe reacții adverse și a fost întrerupt. Vaccinul folosit în acest studiu a activat anumite celule albe din sânge (celulele T), care au început să atace țesutul creierului.

Noul tratament, care este prezentat în The Lancet Neurology, implică imunizarea activă, folosind un tip de vaccin conceput pentru a declanșa un răspuns de apărare al organimului împotriva beta-amiloid.

În acest studiu clinic, vaccinul a fost modificat pentru a afecta doar substanța dăunătoare beta-amiloid. Cercetătorii au descoperit că 80% dintre pacienți a dezvoltat anticorpi proprii de protecție împotriva beta-amiloid, fără a suferi efecte secundare, pe parcursul celor trei ani de studiu.

Cercetătorii cred că acest lucru sugerează că vaccinul CAD106 este un tratament tolerabil pentru pacienții cu forme ușoare până la moderate de Alzheimer. Studii mai mari trebuie să fie acum realizate pentru a confirmă eficacitatea vaccinului CAD106, explică Medlife.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri