„SUA nu trebuie să-şi facă griji cu privire la o militarizare rusă a Arcticii”, a declarat Vladimir Putin presei după întâlnirea istorică de la Geneva cu Joe Biden.

„Preocupările părţii americane cu privire la o militarizare nu au niciun fundament”, a declarat Putin presei, după întrevederea la nivel înalt cu Biden, afirmând că dimpotrivă este convins că „trebuie să cooperăm”.

El a dat asigurări miercuri că Rusia intenţionează să ”respecte pe deplin standardele juridice internaţionale” în Arctica, potrivit Agerpres.

Pe măsură ce schimbările climatice fac Arctica mai accesibilă, concurenţa pentru resursele naturale ale regiunii sau căile sale de navigaţie s-a intensificat, în special între Statele Unite şi Rusia, dar şi China.

Moscova şi-a consolidat prezenţa militară în regiune, redeschizând şi modernizând mai multe baze abandonate de la sfârşitul erei sovietice şi desfăşurând cel mai recent sistem de apărare antiaeriană, S-400.

Rusia este interesată în mod special de exploatarea rutei maritime din nord-est. Potrivit preşedintelui Putin, Rusia nu face ”nimic nou” în regiune, ci doar repară ”infrastructuri distruse” după căderea URSS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here