Caută
Close this search box.

Rusia a desfăşurat în Pacific un exerciţiu de distrugere a unui portavion

rusia

Rusia a informat că navele și avioanele rusești, care participă la manevre în partea centrală a Oceanului Pacific, au desfășurat un exercițiu de distrugere a grupării unui portavion și a elementelor de infrastructură ale adversarului convențional.

“Manevrele rusești, cu participarea a 20 de nave de luptă, submarine și nave auxiliare, precum și a 20 de avioane și elicoptere se desfășoară la o distanță de aproximativ 2.500 de mile marine (circa 4.000 de kilometri) sud-est de Insulele Kurile”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agențiile de presă Interfax și Tass.

Potrivit datelor furnizate de cotidianul Izvestia, grupările de nave, care au parcurs distanțe mari pe diverse rute, s-au reunit pentru a desfășura exerciții într-o zonă aflată la nord-vest de Insulele Hawaii.

“Două grupări navale aparținând Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP), care operau la o distanță de aproximativ 2.500 de mile marine sud-est de Insulele Kurile, au îndeplinit misiuni de descoperire și distrugere cu rachete a grupării de atac a unui portavion al adversarului convențional”, au precizat reprezentanții ministerului.

După cum au menționat militarii ruși, atacul cu rachete a fost executat de nava amiral a FROP, crucișătorul Varyag, fregata Mareșal Shaposhnikov și corvetele Aldar Tsydenzhapov, Sovershtenny și Gromky.

“În timpul exercițiului, o grupare navală a FROP, în cooperare cu Aviația navală, a îndeplinit misiuni de executare a unui atac cu rachete de croazieră asupra unor obiective de importanță critică a infrastructurii militare a adversarului convențional”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului rus al Apărării, citat de Defense România.

La anumite etape ale exercițiului, au luat parte și un submarin și avioane antisubmarin cu rază lungă de acțiune Tu-142M3 din compunerea Aviației navale a FROP. De asemenea, șase avioane antisubmarin Il-38 și Il-38N au evoluat deasupra acvatoriilor Mării Okhotsk și Oceanului Atlantic, desfășurând activități de căutare și urmărire a submarinelor adversarului convențional.

“Căutarea submarinelor a fost efectuată cu întrebuințarea unor mijloace hidroacustice aeriene și suspendate. Fiecare dintre aeronavele antisubmarin a petrecut cel puțin opt ore în aer. După finalizarea operațiunilor, avioanele au revenit la bazele de dislocare permanentă”, au spus reprezentanții ministerului.

În timpul exercițiului, grupările de forțe ale FROP au acționat în cadrul a două detașamente separate, care s-au aflat la o distanță de aproximativ 300 de mile marine una de cealaltă.

“Una dintre grupările navale tactice a jucat rolul adversarului convențional, care s-a opus forțelor principale ale flotei în zona maritimă îndepărtată”, s-a precizat la minister.

Începerea unui exercițiu operativ în partea centrală a Oceanului Pacific a fost anunțată de Ministerul rus al Apărării pe 10 iunie. Acesta s-a desfășurat sub conducerea comandantului FROP, amiral Serghei Avakyants.

Exercițiul a fost demarat pe fondul manevrelor Agile Dagger-2021, la care au luat parte aproximativ o treime din totalul submarinelor americane din Oceanul Pacific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri