Caută
Close this search box.

Șefa ANM spune că iunie a fost luna extremelor meteorologice: 68 de avertizări de cod roșu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis de la începutul lunii iunie 68 de avertizări meteorologice de Cod roşu, faţă de 51 în iunie 2019, fiind însă foarte aproape de cele 85 de avertizări emise pe parcursul lunii iunie 2020, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul general al ANM, Elena Mateescu, adăugând că iunie se dovedeşte a fi o lună a extremelor meteorologice.

Ea a precizat că numai pe parcursul zilei de vineri au fost emise 48 de avertizări meteorologice de tip nowcasting de vreme severă imediată, dintre care 36 de Cod roşu, care au dublat practic avertizarea meteorologică generală de Cod portocaliu şi Cod galben.

„De la 1 iunie şi până în 26 iunie avem un total de 68 de avertizări meteorologice de Cod roşu. Depăşim cele emise în luna iunie a anului 2019, 51 de avertizări, şi suntem foarte aproape de cele din luna iunie 2020, 85 de avertizări. Aşadar, este al treilea an consecutiv în care luna iunie dovedeşte că este o lună a extremelor meteorologice, o lună cu fenomene de instabilitate meteo accentuată, dar care este specifică şi prin aceste alternanţe de vreme severă, de la perioade lungi cu precipitaţii, până la perioade în care canicula a fost prezentă. În acest an, pentru prima dată, a fost emis un Cod roşu pentru ultima decadă a unei luni iunie pentru val de căldură şi disconfort termic accentuat în partea de vest a ţării. Vorbim, de asemenea, de patru zile consecutive în care am avut depăşiri ale recordurilor zilnice de temperatură, atât la nivelul maximelor cât şi minimelor. Şi ieri am înregistrat 39 de grade Celsius la Calafat, 34 la Bucureşti, 37 de grade la multe staţii din partea de vest, sud-vest a ţării. Indicele temperatură-umezeală a depăşit pragul critic de 80 de unităţi în aproape toată ţara. Nu în ultimul rând, temperatura resimţită a avut valori de 40-45 de grade Celsius în partea de vest, sud şi est a ţării”, a explicat directorul general al ANM, potrivit Agerpres.

Începând de marţi, 29 iunie, temperaturile vor fi în creştere de la o zi la alta şi se va instala din nou canicula, iar în vestul şi sud-vestul ţării se vor atinge frecvent 35 de grade, ajungând chiar şi la 38 de grade Celsius.

Şi astăzi şi mâine vorbim de perioade de instabilitate atmosferică accentuată. Aşa cum am menţionat vor fi averse cu caracter torenţial, care pot depăşi local cantităţi de 20, 40, izolat 50 de litri pe metru pătrat. Nu în ultimul rând, vor fi intensificări ale vântului, vijelii puternice, luând în considerare momentul în care ne aflăm, gradul mare de umezeală, asociat şi cu temperaturile ridicate din această perioadă. Dar începând de mâine vremea va deveni local călduroasă în partea de vest şi sud-vest a ţării, pentru că din nou este posibil să consemnăm mâine valori maxime de 34 de grade în sud-vest. Şi luni, tot cele mai ridicate valori, de 33 – 34 de grade Celsius vor fi în vest şi sud-vest. Marţi, temperaturile vor fi în creştere de la o zi la alta. Vom vorbi din nou de caniculă, pentru că şi marţi şi miercuri şi joi, temperaturile în vest, sud-vest se vor situa frecvent către 35 -37 de grade şi posibil chiar 38 de grade Celsius„, a precizat şefa ANM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri