Caută
Close this search box.

SUA: Washingtonul cere eliberarea liderei opoziţiei din Nicaragua, Cristiana Chamorro

liviu dragnea

Statele Unite au cerut vineri autorităţilor de la Managua să o elibereze pe lidera opoziţiei din Nicaragua, Cristiana Chamorro, care a fost arestată săptămâna aceasta, informează dpa.

Un mandat de arestare a fost emis miercuri pe numele lui Chamorro, la o zi după ce aceasta a anunţat că va candida la funcţia de preşedinte din partea coaliţiei de opoziţie Alianţa Civică, la alegerile prevăzute să se desfăşoare în luna noiembrie.

Mai târziu, fratele ei a informat că aceasta se află în arest la domiciliu.

Chamorro şi doi din colegii săi de la Fundaţia Violeta Barrios de Chamorro pentru reconciliere şi democraţie au fost reţinuţi pe baza unor „acuzaţii mincinoase”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Price a calificat aceste arestări un „atac asupra valorilor democratice” şi o încercare clară de a obstrucţiona organizarea unor alegeri libere şi corecte.

Ministerul justiţiei din Nicaragua a acuzat-o pe Chamorro de spălare de bani.

Presa locală a informat că liderei opoziţiei i s-a interzis să ocupe funcţii publice şi să părăsească ţara.

În urmă cu mai puţin de două săptămâni, ministerul de interne din Nicaragua a anunţat că a lansat o anchetă privind spălarea de bani pentru presupuse nereguli între 2015 şi 2019 în gestiunea financiară a fundaţiei care poartă numele mamei sale, fosta preşedintă a ţării, Violeta Chamorro. Conform unei declaraţii oficiale, fundaţia, care a trebuit să se închidă în februarie din cauza restricţiilor legale privind finanţarea organizaţiilor civile „şi-a încălcat grav obligaţiile” şi există „semne clare de spălare a banilor”.

Guvernul preşedintelui Daniel Ortega a retras, de asemenea, statutul juridic al formaţiunii politice de opoziţie Partidul Restaurării Democratice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri