Caută
Close this search box.

Sumă istorică obţinută de Republica Moldova, de la Uniunea Europeană

republica moldova

Un plan de relansare economică istoric, de 600 de milioane de euro, a fost aprobat de Comisia Europeană pentru Republica Moldova, a anunțat președintele Maia Sandu.

„Vești bune de la Bruxelles. Acum câteva ore, Comisia Europeană a anunțat lansarea unui Plan de recuperare economică pentru Republica Moldova, ca urmare a discuțiilor purtate în timpul vizitei mele, la Bruxelles, în ianuarie.

Planul stabilește un program de intervenții și investiții în sumă totală de până la 600 de milioane euro pentru țara noastră, ce va fi realizat în perioada anilor 2021 – 2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile financiare internaționale, prin intermediul Echipei Europa și cu participarea investitorilor privați.

Planul se va axa pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanța economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajare pe piața muncii; reforma statului de drept și a justiției.

În același timp, fondurile anunțate – cele până la 600 de milioane de euro – vor fi oferite în baza unor condiționalități stricte, convenite de Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Apreciez efortul Comisiei Europene, în special al președintei Ursula von der Leyen și al Comisarului pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, și al echipei sale, pentru finalizarea rapidă a acestui plan”, a anunțat Maia Sandu.

Comisia Europeană transmite că această nouă finanțare va fi mobilizată în următorii trei ani, pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile și incluzive din criza COVID-19, din Moldova.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus:

„Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri. Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent, de a ajuta țara pe drumul său spre redresare și de a conduce o agendă ambițioasă de reformă, în interesul cetățenilor săi. În cele din urmă, acest plan ilustrează forța asocierii și solidarității noastre, de a lupta împreună cu pandemia COVID-19. ”

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a adăugat:

„Cu acest ambițios plan de redresare economică vrem să stimulăm redresarea socio-economică pe termen lung și să dezlănțuim potențialul economic neexploatat al Moldovei în beneficiul cetățenilor săi. Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și ocupabilitate. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile-cheie ale justiției și luptei împotriva corupției”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri