Caută
Close this search box.

Suspectul din atentatul de la Arad ar fi din spaţiul ex-sovietic

atentatul de la Arad

Apar informații noi, în fiecare zi, în ancheta privind atenatatul cu bombă de la Arad, în urma căruia omul de afaceri Ioan Crișan și-a pierdut viața. Raportul medico-legal arată că victima a murit în primele secunde de după explozie.

În paralel, se fac audieri pe bandă rulantă, iar anchetatorii fac percheziții la firmele și locuințele acestuia. Totul se desfășoară în mare viteză și ar putea fi doar o chestiune de timp până cel care a ordonat crima să cadă în plasă.

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a explicat pentru Ziare.com că este posibil ca victima să fi deranjat grav lumea interlopă, astfel că, după ce a fost atenționat de câteva ori, rivalii au trecut la fapte. Însă cel care a pus bomba nu ar fi din România, ci antamat probabil dintr-un stat ex-sovietic.

„Odată cu pandemia, ni s-au întors „valorile” în țară și se întâmplă un fenomen mai greu de înțeles pentru oamenii obișnuiți. Ei își reimpart teritoriul. Pentru că lumea aceasta interlopă are totul împărțit.

Astfel, au venit cei din afară și i-au găsit pe cei din interior, care „s-au întins mai mult decât le era plapuma” și acum fac orice să-și recapete întâietatea, din acest punct de vedere”, a spus colonelul de poliție (r.) Liviu Chesnoiu.

Criminalistul a mai spus că, în psihologia judicară, ancheta pornește de la victimă. „Păi, cine este victima noastră? Este un om care pare obișnuit, duce o viață socială obișnuită, are o afacere, poate paravan, că el crește somn din Africa, se gândește să vândă pe pietile vestice, unde este căutată o astfel de specie. Dar poate că, dincolo de acest paravan, stă o altă activitate.

Poate a fost implicat în ceva, acolo unde are el afacerile este o fostă întreprindere de creștere a cânepii, cine știe la ce s-o fi gândit sau ce o fi făcut victima.

El a primit însă niște atenționări. I s-a dat foc la casă, i s-au furat banii, cu seif cu tot. Poate că nu a plătit taxa de protecție, poate că nu s-a înțeles cu asociații, poate că deranjează concurență, poate nu a plătit dobânda la dobânda la dobândă, dacă a luat ceva bani.

Sunt niște ipoteze. Vom vedea unde s-a rupt firul și de ce acest domn nu a înțeles avertismentele acelea și a plătit cu viața”, a mai explicat psihologul criminalist Liviu Chesnoiu.

Colonelul a explicat că aici, în România, de regulă, când cineva din lumea interlopă dorește să elimine fizic un adversar, tocmește pe cineva.

„Pe Internet poți să comanzi orice: pizza, mercenari, arme, etc. Sau poate că cel care a vrut să-l ucidă a făcut un drum în spațiul ex-sovietic și de acolo a tocmit pe cineva. De obicei nu tocmesc din România, pentru că acești indivizi de la noi din țară sunt foarte bine monitorizați de Poliție.

S-a schimbat și modul de acțiune al acestora. În urmă cu câțiva ani veneau, descărcau un încărcător de pistol în victimă. Câteodată mai greșeau adresa, câteodată nu nimereau, alteori nu murea victima. Acum, s-au specializat. Pun frumos un dispozitiv artizanal sau poate nu artizanal, făcut de profesioniști.

În cazul nostru, atentatorul și-a făcut lecțiile. A venit, l-a urmărit, i-a văzut tabieturile. A văzut că el bea cafeaua timp de câteva minute undeva și așa a avut timp să deschidă frumos ușa, se deschide ușor de către un profesionist. A pus bomba sub scaunul șoferului, a închis la loc și a stat prin preajmă, cu telecomanda. Pentru că trebuia să vadă când este momentul să declanșeze.

A fost pus în interior, nu sub mașînă, pentru că astfel se explică faptul că a sărit plafonul, ușile s-au deschis, geamurile s-au spart. Dacă era sub mașînă, sărea mașîna în aer cu totul”, a explicat expertul criminalist.

Colonelul Liviu Chesnoiu a mai precizat că nu se poate lua în considerare sinuciderea sau bomba cu ceas. „Cum să te sinucizi? Dai în marşarier, apoi apeși pe buton? Sunt povești.

Este vorba despre un atentat comandat de cineva care i-a vrut răul și care s-a săturat să-l atenționeze pentru că a văzut că nu rezolvă nimic, dar a vrut să-l și pedepsească, pentru că nu iese fum fără foc. Victima ar fi zis ceva de un transport de țigări. O fi spus vreun pont sau cine știe.

Iar profesionistul acesta a declanșat bomba, s-a urcat în mașină și a ieșit din țară. Nu cred eu că mercenarul este din zona vestică. Aceștia sunt mai scumpi. Ar putea fi din spațiul ex-sovietic. Poate să nu fie, însă acesta este trendul”, a mai arătat fostul polițist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri