Caută
Close this search box.

Tupeu. Rusia vrea să discute cu Joe Biden respectarea drepturilor omului în SUA

serghei lavrov

Rusia dorește să abordeze cu SUA, la primul summit pe care președinții Joe Biden și Vladimir Puțîn îl vor avea pe 16 iunie, la Geneva, chestiunea drepturilor omului și pe cea a proceselor împotriva participanților la asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie, a transmis ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, potrivit AFP, citată de Agerpres.

În Statele Unite ”se întâmplă multe lucruri cu adevărat interesante, inclusiv din punctul de vedere al drepturilor omului, din punctul de vedere al drepturilor opoziției, din punctul de vedere al protejării opoziției”, a remarcat Lavrov.

El i-a răspuns astfel unui jurnalist, care l-a întrebat dacă la întrevederea celor doi președinți Rusia este dispusă să abordeze situația opoziției și a drepturilor omului în această țară.

”Suntem pregătiți să discutăm și nu avem subiecte tabu. Vom vorbi despre tot ce considerăm necesar și vom fi pregătiți să răspundem întrebărilor pe care le va ridica partea americană. Este valabil și pentru drepturile omului”, a indicat ministrul de externe rus.

Serghei Lavrov a mai adăugat că Rusia este pregătită să discute despre ”problemele care există în SUA”, afirmând că el este ”foarte interesat de procesele care vizează persoanele acuzate pentru tulburările din 6 ianuarie”, când susțînători ai fostului președinte Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul. De atunci, rețelele de socializarea Facebook și Twitter i-au suspendat conturile lui Trump.

Replica ministrului rus vine la o zi după ce președintele american Joe Biden a promis că-i va spune omologului sau rus Vladimir Putin, la summitul din 16 iunie, că Statele Unite nu vor lăsa Rusia să încalce drepturile omului.

”Îi voi spune clar că nu vom sta cu brațele încrucișate, în timp ce ei încalcă aceste drepturi”, a menționat Biden, înaintea Memorial Day, sărbătoare națională în SUA, dedicată omagierii militarilor căzuți la datorie.

Relațiile dintre SUA și Rusia au de suferit la ora actuală, pe lângă dezacordurile privind principalele chestiuni internaționale ele fiind afectate de expulzări reciproce de diplomați, acuzații de ingerință electorală, acțiuni de spionaj și atacuri cibernetice atribuite Moscovei.

Președintele democrat Joe Biden încearcă de la preluarea mandatului să arate o atitudine fermă față de Rusia, din dorința de a se delimita de predecesorul sau republican, Donald Trump, acuzat de complezență față de liderul de la Kremlin.

Însă în același timp Biden își manifestă dorința de dialog cu Moscova. Deși promite că va sancționa Rusia, ”dacă ea continuă să interfereze cu democrația” SUA, și a mers până într-acolo încât l-a calificat pe Putin drept ucigaș, președintele american asigura că nu dorește să ”declanșeze un ciclu de escaladare și conflict”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri