Un ciclon format în Marea Neagră amenință România, deja copleșită de ploi torențiale.

Ciclonul va fi activ în zona Mării Negre și va aduce, în perioade de timp, ploi ce pot căpăta aspect de averse, aspect torențial. În consecință, cantități importante de apă atât în intervale scurte de timp, acolo unde se formează dezvoltări convective pe parcursul zilei, dar și prin acumulare.

Pe parcursul existenței acestui nucleu, care se pare că va persista până duminică cel puțin, se vor cumula cantități de apă. În același timp, va determina și ceva intensificări ale vântului, cu rafale de 45 – 50 km/h, cel mai probabil cu viteze mai mari în zona Deltei, în zona Moldovei, în zona Carpaților Orientali și Meridionali.

Mai putem vorbi și de fenomenele specifice instabilității atmosferice, în condițiile în care avem un aport atât de mare de umezeală, temperaturi în creștere după amiază, mai ales în partea de vest a teritoriului, acestea vor întruni ingredientele formării acelor sisteme convective, care vor determina fenomene specifice instabilității atmosferice, respectiv averse, descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.

Îmi permit să vă recomand să luați în calcul că va ploua oriunde mergeți. Atât la mare cât și la munte.

Temperaturile vor fi modeste pe partea de sud-est, mai ales în zona litoralului”, a declarat meteorologul Alina Șerban la Antena 3.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică, valabile până sâmbătă seara în 33 de judeţe, precum şi o informare de vreme rea, ce vizează întreaga ţară până duminică seara, transmite Agerpres.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 18 iunie, ora 12:00 – 19 iunie, ora 23:00, va fi Cod portocaliu de ploi abundente în judeţele Bacău, Galaţi, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova şi în zona de munte a judeţelor Dâmboviţa, Argeş, Braşov şi Covasna. În aceste zone se vor acumula cantităţi de apă de 40 – 50 l/mp şi, izolat, 60 – 80 l/mp.

Sursa: meteoromania.ro

De asemenea, ploi abundente vor fi pe spaţii mici şi în celelalte judeţe din Muntenia şi Moldova.

În acelaşi timp, va fi vigoare o atenţionare Cod galben de ploi abundente, în acelaşi interval de timp, în Muntenia, Moldova, Oltenia şi în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Transilvaniei. Va ploua însemnat cantitativ şi vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Aversele vor avea şi caracter torenţial, pe alocuri vor fi însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20 – 30 l/mp şi pe arii restrânse 40 – 50 l/mp.

Judeţele vizate de Codul galben sunt Alba, Argeş, Botoşani, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Sibiu, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vaslui, precum şi Municipiul Bucureşti.

Fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe alocuri şi în celelalte regiuni, iar vremea se va menţine în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

Conform ANM, în intervalul 18 iunie, ora 12:00 – 20 iunie, ora 22:00, îşi va produce efectele o informare de vreme instabilă în majoritatea regiunilor. Astfel, în sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 – 50 l/mp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here