Caută
Close this search box.

VIDEO Parlamentul dezbate şi votează prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu

cîţu

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit marţi în şedinţă comună pentru a dezbate şi vota prima moţiune de cenzură împotriva actualului Executiv, iniţiată de PSD şi intitulată „România EŞUATĂ. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîţu”.

UPDATE

”Sunteţi pregătiţi, nu? Două moţiuni simple depuse de PSD împotriva mea ca ministru. Românii au înţeles. Social-democraţii văd în mine cel mai mare inamic al lor, cea mai mare ameninţare. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic la orice colaborare cu PSD.

Ştiţi deja ce fel de politician sunt şi ştiţi că nu aş susţine nici măcar în glumă să dau jos propriul guvern pentru a face apoi guvernare cu PSD. Sunt liberal convins. După 25 septembrie, va fi şi mai rău pentru dumneavoastră. Am tranşat alegerile din PNL, de cine vă e cel mai frică, nu scăpaţi.

Aţi dezvoltat o obsesie personală la adresa mea. Ştiu că nu pricepeţi, dumneavoastră mai mult cu stratagemele decât cu munca. Guvernarea merge foarte bine, coaliţia e unită şi pregătită să guverneze cel puţin 8 ani de zile de acum încolo.

Vă spun ca să aveţi timp să pregătiţi toate moţiunile până în 2028. Românii sigur nu mai cred nimic din ceea ce spuneţi, mai ales după ce au citit textul jalnic, penibil al moţiunii”, a afirmat Cîţu de la tribuna Parlamentului.

El i-a acuzat pe social-democraţi că au panicat românii şi atât.

”Cereţi-vă scuze românilor! I-aţi manipulat. Uite că economia României merge foarte bine. Rata inflaţiei e mai mică decât în orice altă perioadă când România era guvernată de pesedişti. Aşa se face o guvernare de succes, de centru dreapta.

Pe 21 iunie 2021 Eurostat a arătat că puterea de cumpărare e mai mare decât în Grecia. Domnule Ciolacu, cred că e momentul să vă cereţi scuze faţă de românii care au credite. I-aţi manipulat.

Îi încurajez pe toţi românii care au plătit rate mai mari la bancă să meargă la sediul PSD şi să ceară diferenţa. Sigur au bani de unde să dea”, a declarat premierul, în timp ce social-democraţi vociferau, ceea ce l-a determinat pe preşedintele de şedinţă, Ludovic Orban, să le amintească faptul că se află în Parlament şi că meciul a fost seara trecută.

Moţiunea a fost citită din nou, tot de Lucian Romaşcanu, care i-a ironizat pe rând pe Florin Cîţu, pe cei de la USR PLUS şi pe ministrul Muncii, Raluca Turcan. Şi-au înregistrat prezenţa 364 de parlamentari dintr-un total de 466.

”Doamnă preşedinte al Senatului, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnule premier, sau mai bine preşedinte al Guvernului, că v-a ales o Românie, nu-i aşa, o să aflăm care Românie v-a ales.

Dragi colegi de la USR PLUS, vă mulţumesc că mulţi aţi decis să întrerupeţi concediul de maternitate ca să fiţi alături de noi la această lectură. Dragi colegi liberali, vă mulţumim că, uitându-ne în ochii dvs, ne uităm în ochii doamnei Turcan, nu mulţi au şansa asta.

Dragi colegi de la UDMR, dragi colegi de la minotirăţi, vă voi citi astăzi moţiunea de cenzură”, a afirmat Lucian Romaşcanu, înainte de a da citire textului moţiunii.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit miercurea trecută, în plen, pentru citirea moţiunii de cenzură depuse de 156 de parlamentari PSD, împotriva Guvernului Cîţu, intitulată ”România EŞUATĂ. Recordul ”fantastic” al Guvernului Cîţu”, care are un motto din poezia ”Seară tristă”, a lui George Bacovia: ”Prin fumul de ţigări, ca-n nouri / Gândeam la lumi ce nu există…”

”Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăieşte de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice.

Preţurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esenţiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depăşit 6 lei.

Numai ”lucruri fantastice”!!!”Datoria publică bate record după record, iar de ţinta de deficit de 3% nu îşi mai aminteşte nimeni! Cu toate acestea, alocaţiile, salariile şi pensiile sunt îngheţate şi antreprenorii se plâng că statul nu le plăteşte lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Şi atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: CE AŢI FĂCUT CU BANII, DOMNULE CÎŢU!?”, afirmă social-democraţii, în moţiune.

Ei reproşează Guvernului că hoţia a fost oficializată prin lege, a distrus firmele româneşti şi a transformat ţara în amanet, că din cele 57 de măsuri pentru IMM-uri scrise în programul de guvernare, 55 au fost anulate, că vrea un popor sărac, de salariaţi plătiţi cu doi lei pe zi, că vrea să reformeze pensile – prin eliminarea fizică a viitorilor pensionari, că a transformat PNRR din Redresare în Sărăcire Programată, că condamnat Sănătatea publică la o continuă terapie intensivă, că a adus Educaţia din România sub semnul haosului şi improvizaţiei, şi a compromis educaţia a generaţii întregi de elevi, dar şi că a avut şi are o singură viziune pentru Agricultura României: ”Pe făraş!”.

”Astăzi România are o singură soluţie: să plecaţi! Aţi făcut mult prea mult rău ţării într-un timp record! Prin toate aceste lucruri ”fantastice”, aţi transformat România într-o ţară eşuată. O Românie EŞUATĂ, cu o economie EŞUATĂ, cu un sistem de învăţământ EŞUAT, cu un sistem medical EŞUAT, cu o Agricultură EŞUATĂ!

Ca nici un alt guvern de până acum, aţi reuşit performanţa să ESUAŢI în toate domeniile! Singura preocupare a fost bătălia pentru ”împărţirea prăzii” între clanurile politice din PNL-USR-PLUS, numirea clientelei în funcţiile pe care vă lăudaţi că le desfiinţaţi, direcţionarea bugetului de stat şi a banilor europeni din PNRR-ul pentru susţinătorii la congresele din toamnă şi circul… mascarada zilnică, făcută cu scopul de a vă ascunde EŞECUL!

Nu aţi păcălit însă pe nimeni, domnule Cîţu! Toţi românii au văzut cum a ajuns România sub conducerea guvernării ”fantastice” a PNL-USR-PLUS-UDMR. Şi, de aceea, este momentul să plecaţi acasă!”, încheie PSD moţiunea.

TEXTUL INTEGRAL AL MOŢIUNII DE CENZURĂ AICI

Cum votează grupurile parlamentare

Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 234 de voturi. Liderul PSD Marcel Ciolacu, care duminică susţinea că moţiunea are mari şanse să fie votată, a afirmat luni că ar mai fi necesare ”în jur de 20 de voturi, mai exact 18”.

Tot Ciolacu afirma că toţi cei 157 de senatori şi deputaţi PSD vor fi prezenţi şi că parlamentarii AUR vor vota, liderul partidului George Simion precizând însă că nu votează moţiunea PSD, ci pentru plecarea Guvernului Cîţu.

De asemenea, Marcel Ciolacu contează şi pe votul parlamentarilor neafiliaţi, iar din calculul prezentat de el rezultă că mizează şi pe voturi din Grupul minorităţilor naţionale. PSD, împreună cu AUR şi cu neafiliaţii au 205 voturi.

Parlamentarii coaliţiei nu vor vota. Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 47 din Regulamentul şedinţelor comune prevede că ”acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului.  În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.

După încheierea dezbaterilor, se trece la votarea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 234 de voturi.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri