Un număr ”fără precedent” de civili vor fi ucişi sau răniţi în Afganistan în 2021, în cazul unei continuări a unor confruntări armate care s-au intensificat după lansarea în mai a unei ofensive generalizate a talibanilor, avertizează luni ONU, relatează AFP.

Misiunea ONU în Afganistan (UNAMA) anunţă în ultimul raport semestrial cu privire la victimele civile înregistrate în primul semestru din 2021 că se aşteaptă să înregistreze anul acesta cel mai important număr de victime civile din 2009 încoace, anul în care a început să ţină acest bilanţ.

”Pierderile civile în Afganistan, în primul semestru al lui 2021 au atins un nivel-record şi o creştere deosebit de brutală a morţilor şi răniţilor începând din mai, când forţele internaţionale şi-au început retragerea, iar confruntările armate s-au intensficat în urma ofensivei talibanilor”, subliniază UNAMA.

”În raport se arată clar că un număr fără precedent de civili afgani urmează să fie ucişi şi răniţi grav anul acesta, în cazul în care intensificarea violenţei nu este oprită”, avertizează reprezentantul special ONU la Kabul, Deborah Lyons.

”Îi implor pe talibani şi pe liderii afgani să ţină cont de traiectoria sinistră şi îngrozitoare pe care o ia conflictul şi de efectuat devastator al acesteuia asupra civililor”, afirmă ea.

Potrivit UNAMA, 1.659 au fost ucişi, iar alţi 3.254 au fost răniţi în primul semestru al lui 2021 – o creştere cu 47% faţă de primul semestru din 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here