Caută
Close this search box.

Antony Blinken se întâlneşte în India, cu un membru al Guvernuui tibetan în exil

antony blinken

Secretarul de Stat american Antony Blinken s-a întâlnit miercuri cu un reprezentant al lui Dalai Lama, în cadrul unei vizite în India, o întâlnire care riscă să înfurie Beijingul, relatează Reuters.

Şeful diplomaţiei americane s-a întâlnit cu Ngodup Dongchung, ministrul Securităţii şi Administraţiei Centrale în cadrul Guvernului tibetan în exil, a anunţat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Armata chineză a preluat controlul asupra Tibetului în 1950, iar Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, s-a exilat în India în 1959.

Guvernul tibetan în exil şi apărători ai cauzei tibetane au primit o susţinere internaţională puternică în ultimele luni, mai ales din partea Statelor Unite.

Fostul şef al Guvernului tibetan în exil Lobsang Sangay a fost primit, în noiembrie, la Casa Albă.

Congresul american a adoptat, o lună mai târziu, Tibet Policy and Support Act, prin care cere dreptul ca tibetanii să-şi aleagă un succesor al lui Dalai Lama şi înfiinţarea unui Consulat al Statelor Unite la Lhassa, capitala Tibetului.

China a respins această lege drept ”hotărât ostilă”.

Antony Blinken este primit miercuri de către premierul indian Narendra Modi, cu care urmează să discute despre livrări de vaccin împotriva covid-19, despre situaţia din Afganistan şi despre bilanţul Indiei în domeniul drepturilor omului.

În urma acestei vizite în India, Blinken îşi continuă turneul, miercuri, în Kuwait.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri