Caută
Close this search box.

Aproape un milion de români au depus cereri de rezidenţă în Marea Britanie

cereri de rezidenţă

Termenul de depunere a cererilor de înregistrare pentru rezidență în Marea Britanie expiră miercuri pentru cetățenii europeni care doresc să își continue munca sau studiile în Regat, după ieșirea acestuia din Uniunea Europeană.

În total, potrivit autorităților de la Londra citate de BBC, până la finalul lunii mai, erau 5.605.800 de aplicații depuse din care 5.271.300 erau deja finalizate. Polonezii și românii continuă să ocupe primele locuri, la distanță mică: Polonia (975.000) și România (918.000).

În jur de 400.000 de cereri așteaptă să fie analizate de autoritățile britanice.

Miniștrii susțin că toți cei care vor depune cererile în termenul stabilit vor avea drepturile garantate, în timp ce laburiștii atrag atenția asupra riscului ca multe persoane vulnerabile să își piardă accesul la serviciile publice, opozița cerând prelungirea acestui termen.

Ca urmare a ieșirii Marii Britanii din UE, cetățenii europeni și familiile lor care trăiesc și muncesc în Regat nu vor mai avea automat dreptul să facă acest lucru, libertatea de mișcare încetând odată cu părăsirea blocului comunitar.

În schimb, pot depune aceste cereri de rezidență. Odată acordat statutul de rezident, cetățenii respectivi vor continua să beneficieze de sistemul public de sănătate NHS, să studieze, să aibă acces la alte fonduri publice sau beneficii, să călătorească în interiorul și în exteriorul țării.

Din totalul cererilor deja procesate:

peste 2.7 milioane au primit statutul de rezident obținând astfel un permis cu valabilitate nelimitată de ședere în Marea Britanie.

alte 2,2 milioane au primit o viză temporară, ceea ce înseamnă că trebuie să aplice din nou pentru permisul de rezident permanent, după cinci ani de ședere în Marea Britanie.

în jur de 94.000 de cererii au fost respinse,

72.100 au fost retrase și 74.900 au fost invalidate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri