Caută
Close this search box.

Cele 12 persoane care au răspândit mesaje conspiraţioniste în SUA, în pandemie

mesaje conspiraţioniste

Majoritatea teoriilor conspirației și opiniilor dezinformatoare privind vaccinul împotriva COVID-19 au fost răspândite pe platformele sociale de 12 persoane la zeci de milioane de utilizatori, potrivit unui raport publicat zilele trecute de Centrul pentru combaterea urii digitale (CCDH), citat de Casa Albă, relatează The Guardian.

CCDH, o organizație non-profit cu sedii în Londra și Washington, a descoperit în luna martie că 12 personalități online, pe care le-au numit „duzina de dezinformare”, au reușit să-și răspândească mesajul anti-vaccin la un total de 59 de milioane de persoane prin intermediul mai multor platforme de socializare, Facebook fiind principala rețea socială unde mesajul a fost rostogolit.

CCDH a analizat 812.000 de postări pe Facebook și peste 120.000 de tweet-uri și a constatat că 65% dintre acestea provin de la „duzina de dezinformare”.

Într-o declarație de presă din 15 iulie, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a subliniat că „Facebook trebuie să fie mai rapidă în a elimina mesajele periculoase şi încălcând regulile, deoarece mesaje care ignoră regulile lor persistă adeseori zile întregi și se răspândesc foarte repede”.

De altfel, președintele Joe Biden, alături de Vivek Murthy, un cunoscut chirurg american, au acordat o atenție deosebită în ultimele zile fenomenului de dezinformare privind vaccinurile împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. Președintele american chiar a și criticat rețelele sociale care nu blochează conturile de pe care se desfășoară campanii de dezinformare în privința COVID-19, spunând despre acestea că „omoară oameni”.

La distanță de 24 de ore de la declarația președintelui SUA, Guy Rosen, vicepreședintele pentru integritate al Facebook, a infirmat declarațiile făcute de președintele american, susținând că platformele de socializare nu „omoară oameni”. Rosen a mai declarat că acceptarea vaccinului în rândul utilizatorilor facebook a crescut în SUA, subliniind în același timp că facebook a retras deja „peste 18 milioane de exemplare de dezinformare despre COVID-19” şi „a distribuit la mai mult de două miliarde de persoane informaţii sigure despre COVID-19 şi vaccinuri”, notează CNBC.

„Duzina de dezinformare” și puterea rețelelor de socializare
Numai pe Facebook, „duzina de dezinformare” este responsabilă pentru 73% din conținutul anti-vaccin, deși vaccinurile sunt considerate sigure și eficiente de către guvernul SUA și de către agențiile sale de reglementare, precum Agenția Federală americană pentru Medicamente (FDA). De asemenea, 95% din totalul conținutului anti-vaccin de pe platforma fondată de Mark Zuckerberg nu a fost eliminat. Pe twitter, un total de 17% reprezintă conținut produs de cele 12 conturi care alcătuiesc „duzina de dezinformare”.

Printre cele douăsprezece persoane care au pus la cale „duzina de dezinformare” se numără medici care promovează pseudoștiința, un culturist, un blogger de wellness, un fanatic religios, dar și Robert F Kennedy Jr, nepotul fostului președinte american John F Kennedy. Acesta promovează teorii ale conspirației legate de vaccin, răspândind mesaje în care susține că vaccinurile împotriva COVID-19 provoacă autism și expun populația la câmpuri electromagnetice, în care sunt incluse și frecvențele folosite la tehnologia 5G.

Având în vedere că a promovat un astfel de discurs în online, contul lui Robert F Kennedy Jr. de pe instagram, platformă deținută de compania Facebook Inc., a fost suspendat. Cu toate acestea, contul său de facebook a rămas în continuare activ.

Explicând de ce lui Robert F Kennedy Jr. nu i-a fost suspendat și contul de facebook, un purtător de cuvânt al Facebook a declarat pentru CNN: „Nu dezactivăm automat toate conturile unui utilizator din toate aplicațiile noastre, deoarece conturile pot posta despre lucruri diferite pe diferitele noastre servicii”.

La momentul în care raportul CCDH a fost publicat în luna martie, Kennedy Jr. declara pentru NPR că a devenit mai prudent pe Facebook, acuzând platforma de socializare de cenzură. „De acum încolo trebuie să postez imagini cu unicornii și pisicii”, declara pe un ton ironic omul care are peste 300 de mii de adepți, pe platforma de socializare, conform Digi24.

Cele 12 persoane care fac parte din „duzina de dezinformare” și distribuie conținut dezinformator unui număr foarte mare de utilizatori:

Joseph Mercola
Robert F. Kennedy, Jr.
Ty and Charlene Bollinger
Sherri Tenpenny
Rizza Islam
Rashid Buttar
Erin Elizabeth
Sayer Ji
Kelly Brogan
Christiane Northrup
Ben Tapper
Kevin Jenkins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri