Caută
Close this search box.

China: „Japonia își sapă propriul mormânt dacă va apăra Taiwanul!”

china

Beijingul a avertizat Japonia că își sapă propriul mormânt oferindu-se să apere Taiwanul de China, alături de SUA.

Într-un editorial din Global Times, publicație controlată de regimul comunist de la Beijing, se afirmă că Japonia este neputincioasă în fața armatei chineze. Japonia este avertizată că va deveni o țintă legitimă și că se va confrunta cu represalii, dacă armata sa ar depăși liniile roșii ale Chinei.

Avertismentul a fost lansat după ce Japonia a promis că se va alătura SUA, în apărarea Taiwanului, dacă acesta va fi invadat de China, deoarece – a spus Tokyo – Japonia ar putea fi următoarea. Vicepremierul Taro Aso a declarat luni că invadarea Taiwanului ar putea reprezenta o amenințare pentru orașul japonez Okinawa, a relatat agenția de știri Kyodo.

‘Dacă o problemă majoră ar avea loc în Taiwan, nu ar fi exagerat să spunem că această situație ar amenința supraviețuirea [Japoniei]’, a declarat Aso, la o petrecere de strângere de fonduri a unui coleg deputat din Partidul Liberal Democrat. ‘Trebuie să ne gândim bine că Okinawa ar putea fi următoarea’, a spus Aso, citat de Kyodo.

O ‘situație care ne amenință supraviețuirea’ se referă la o situație în care are loc un atac armat împotriva unei țări străine, care se află într-o relație strânsă cu Japonia. O astfel de situație este una dintre condițiile care trebuie îndeplinite, pentru ca Japonia să își exercite dreptul de autoapărare colectivă sau de a veni în ajutorul unui aliat atacat.

Comentariile lui Aso au provocat furia Beijingului, care consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că remarcile lui Aso ‘au afectat fundamentul politic al relațiilor dintre China și Japonia’ și că China ‘se opune în mod hotărât’ acestora. ‘Nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărârea statornică a poporului chinez, voința fermă și capacitatea formidabilă de a apăra suveranitatea națională’, a spus el.

China revendică un grup de insulițe controlate de Japonia, în Marea Chinei de Est. Micile insule nelocuite, numite Senkaku, în Japonia, și Diaoyu, în China, se află în largul insulei sudice japoneze Okinawa.

‘Monitorizăm îndeaproape situația’, a declarat Aso, care deține și funcția de ministru de finanțe, în fața reporterilor.

Secretarul-șef al cabinetului, Katsunobu Kato, întrebat dacă comentariul de luni al lui Aso este în conformitate cu poziția guvernului, a refuzat să comenteze, spunând că nu era la curent cu comentariul lui Aso în detaliu, dar a reiterat politică oficială a Japoniei în această chestiune.

‘Japonia speră că problema Taiwanului va fi rezolvată prin dialog direct între părțile implicate, într-o manieră pașnică. Aceasta a fost poziția noastră consecventă’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Taiwanul se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea Chinei, care consideră că insula autonomă din largul coastei sale estice este teritoriul său.

Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate din punct de vedere legal, prin propriile legi, să se asigure că Taiwanul se poate apăra singur, a relatat AP, citat de Daily Mail.

Japonia a încetat să mai recunoască Taiwanul în anul 1972, dar este un aliat-cheie al SUA, în regiunea Asia-Pacific. Ea se opune cu fermitate avansării Chinei în Marea Chinei de Sud.

China, care este condusă de Partidul Comunist din 1949, afirmă că Taiwanul trebuie să ajungă în cele din urmă sub controlul său și își rezervă dreptul de a folosi forța, dacă este necesar, potrivit AP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri