Caută
Close this search box.

Claudiu Tîârziu vrea ca Maia Sandu să interzică Sputnik Moldova

claudiu târziu

Copreşedintele AUR, Claudiu Târziu, a comentat rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, la care formațiunea politică pe care o conduce a obținut un scor de doar 0,49%.

Liderul AUR spune că rezultatul alegerilor poate fi privit din mai multe unghiuri, iar la numărul de voturi, în comparație cu scrutinul din decembrie 2020, AUR ar fi înregistrat o creștere.

„Depinde de perspectivă. Noi în decembrie am luat în Basarabia 3.000 de voturi. Acum am luat peste 7.000 de voturi. Din această perspectivă este o creștere, dar nu vreau să o livrez ca pe o victorie.

Vreau să explic că sunt mai multe unghiuri din care poți privi rezultatele. Ce este absolut cert și, evident, pentru toată lumea este o polarizare extremă a votului, între cei doi mari actori ai scenei politice basarabene: PAS și Blocul Socialiștilor și Comuniștilor.

Din punctul meu de vedere, electoratul din Republica Moldova s-a comportat ca la un tur 3 al alegerilor prezidențiale, mizând pe unul dintre principalii candidați, adică Maia Sandu și Igor Dodon. Voturile au mers la aceste două partide care aparțin celor doi oameni politici care s-au confruntat în alegerile prezidențiale. Nu a mai fost loc pentru alți competitori politici. Abia a reușit să treacă pragul SOR”, a declarat Claudiu Târziu, pentru Ziare.com.

„Evident că nu suntem mulțumiți de rezultat. Ne așteptam să fim creditați cu mai mult. Sunt foarte mulți unioniști care au votat cu PAS pentru că au vrut să îi dea o șansă Maiei Sandu, să își respecte promisiunile, și pentru că s-au temut foarte mult să nu revină cumva comuniștii.

Înțelegem de ce au preferat să dea credit mai mare președintelui Maia Sandu. E foarte bine că s-a întâmplat așa. Acum Maia Sandu și PAS trebuie să își respecte angajamentele și promisiunile electorale și noi sperăm să o facă și să nu dezamăgească electoratul. Ar fi o dezamăgire cu efect dezastruos asupra statului și asupra electoratului”, a mai spus acesta.

Copreşedintele AUR a prezentat și trei priorități pe care, în opinia sa, ar trebui să le aibă pe viitor președintele Maia Sandu: să declanșeze procesul de desprindere de CSI, să treacă în Constituția Republicii Moldova limba română, ca limbă oficială, și să alunge Sputnik de la Chișînău.

„Eu am făcut și o sugestie președintelui Maia Sandu. Sunt mai multe lucruri pe care electoratul unionist, care a votat-o masiv, le are, și aceste așteptări, în număr de trei, cel puțin, pe care le văd prioritare, se referă la ruperea Republicii Moldova de influența Rusiei.

Ar trebui ca Maia Sandu, prin majoritatea pe care o deține, să declanșeze procesul de desprindere de CSI, având în vedere că există deja un acord de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

În al doilea rând, ar trebui ca, în calitate de cetățean român, să facă un act de dreptate și să treacă în Constituția Republicii Moldova limba română ca limbă oficială. Nu limba moldovenească, nu există așa ceva.

Al treilea lucru pe care ar putea să îl facă este alungarea Sputnik de la Chișînău. Este o agenție de stat rusă, de propagandă, care face parte din uneltele de război hibrid ale Rusiei și are o agenție la Chișinău, care se ocupă și de Republica Moldova, și de România.

Dintre toate statele CSI, doar şase au acceptat pe teritoriul lor agenția Sputnik. Nu vedem de ce o europenistă ca Maia Sandu ar mai îngădui ca Sputnik să fie la Chișinău”, a conchis liderul AUR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri