Caută
Close this search box.

Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar, care include ca pas esenţial desfiinţarea Secţiei Speciale

comisia de la veneţia

Comisia de la Veneţia a transmis Ministerului român al Justiţiei un punct de vedere legat de proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Ministerul român al Justiţiei a solicitat punctul de vedere şi acoperă atât proiectul de lege adoptat de Guvern, cât şi versiunea cu amendamente adoptată de Camera Deputaţilor, pe care Senatul o analizează în prezent.

Comisia de la Veneţia a emis câteva recomandări autorităţilor române cu privire la desfiinţarea Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar, care include ca pas esenţial desfiinţarea Secţiei, şi le încurajează să continue reforma amplă.

Deşi Comisia a criticat înfiinţarea Secţiei în două puncte de vedere adoptate în 2018 şi 2019, cel transmis luni subliniază că, după trei ani de analizare a cazurilor, desfiinţare acesteia nu ar trebui făcută cu uşurinţă. Astfel, a făcut recomandări specifice:

Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputaţilor ar trebui înlăturat, având în vedere că introduce un nou tip de imunitate pentru judecători şi procurori în cadrul unui domeniu extrem de sensibil – urmărirea penală – care merge mult dincolo de imunitatea funcţională.

Articolul 6 din amendamentele Camerei nu ar trebui să fie urmărit. Articolul prevede o nouă competenţă pentru Consiliul Superior al Magistraturii prin acordarea secţiei relevante din acesta competenţă exclusivă de a decide acţiunile în chestiuni penale împotriva judecătorilor şi procurorilor. Comisia de la Veneţia consideră că procedurile penale ce nu se încadrează competenţei imunităţii funcţionale nu ar trebui să fie de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii şi ar trebui aduse direct în faţa curţii de justiţie fără examinarea anterioară a CSM.

Reclamaţiile ofensatoare, care deseori sunt reclamaţii penale, făcute de persoane particulare la adresa judecătorilor şi procurorilor ar trebui gestionate de parchet şi ar trebui văzut ca o chestiune urgentă care necesită schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri