Caută
Close this search box.

De ce se scumpeşte energia electrică. Se importă mai multă energie şi raliul făcut de certificatele de CO2, printre cauze

energie

Un cumul de factori stabilește premisele pentru confruntarea Uniunii Europene (UE) şi implicit a României cu o creștere semnificativă a prețurilor gazelor naturale, a cărui efect va fi resimțit și pe segmentul pieței de energie electrică.

Asociaţia Energia Inteligentă şi FEL România au aflat care sunt aceşti factori:

Prețul înregistrat pe bursa zilnică de energie (conform Operatorului Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale (OPCOM) – Piața pentru Ziua Următoare (PZU) în anul 2021 (ianuarie – iunie) în prezent, faţă de cel de anul trecut are o variaţie de +181%;

Pe de altă parte, coronacriza a făcut ca fluxurile transfrontaliere de import de energie să înregistreze o creștere de 23.1% în anul 2020, faţă de anul 2019.

O altă cauză este „raliul făcut de prețul emisiilor de CO2”, cum se exprimă autorii studiului. Astfel „certificatele de emisii se tranzacționau până de curând la 55 de euro, de la o medie de 24 de euro. Sectorul energetic este cel mai afectat” de impactul acestui raliu, spun autorii studiului.

download aici studiul AEL şi FELl România

Scumpire continuă a gazelor naturale este o altă motivaţie. Astfel, Gazprom, unul dintre principalii actori care aprovizionează Europa cu gaze naturale, anunță un preț cu peste 50% mai ridicat decât anul trecut.

Un alt factor este reconfigurarea ecuației geopolitice regionale, prin decizia Federației Ruse (FR) de a renunța la ruta ucraineană de transport, pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Europei.

Un alt moment în care preţurile au început să se majoreze a fost cel în care a revenit la cote normale consumul industrial pe plan național, odată cu ridicarea restricțiilor pandemice.

Tot în urma pandemiei, avem grad relativ scăzut de încărcare al depozitelor de gaze naturale, atât pe plan european, cât și național, ceea ce duce de asemenea la scumpirea acestui produs.

De altfel, producția indigenă de gaze naturale, pe plan european, a scăzut la 54 de miliarde de metri cubi (mmc), în Q4 2020, faţă de 70 mmc, în Q4 2019.

În fine, faptul că a început coronacriza a dus la încetinirea evoluţiei proiectului LNG. Astfel, am avut un grad relativ redus al importurilor realizate via LNG (Liquefied Natural Gas), ca urmare a redirecționării volumelor de gaze naturale către piețele din Asia, cu 27% mai scăzute, față de perioada similară a anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri