Caută
Close this search box.

E bine sau nu să luăm animalele de companie în vacanță? Cum le afectează transportul și ce înseamnă „sindromul de părăsire”

Foarte mulți români preferă să-și ia în vacanță animalele de companie. Mare atenție însă când plecați peste hotare. Este nevoie de documente speciale și este bine să verificați din timp condițiile din țările unde mergeți și ale companiilor de călătorie.Regulile la nivelul Uniuniii Europene spun că înainte de călătorie trebuie să vă asigurați că animalul dumneavoastră este identificat cu microcip înregistrat sau cu tatuaj și că are pașaport eliberat de un veterinar autorizat care dovedește că a fost vaccinat împotriva rabiei. Pe de altă parte, trebuie să știm că transportul afectează animalele. La fel și dacă sunt lăsate la pensiune, fără a fi obișnuite.

Pentru câini și pisici există obligativitatea unui carnet de proprietate și sănătate. Este un carnet care se înregistrează într-un registru unic la nivel național și care este corespondentul celui european, unde operează medicul veterinar și unde se inscripționează vaccinurile antirabice.

Aceste imunizări antirabice au garanția că s-au vaccinat.

Toți știm că vaccinarea nu înseamnă și imunizare. În consecință, englezii, adică cei care în general au o legislație mai strictă fiindcă sunt țări insulare, cer pe lângă această vaccinare și o testare a imunizării, respectiv a efectului vaccinării. Adică, în urma vaccinării s-au obținut și anticorpi. Asta în ceea ce privește în general țările insulare.

În general, însă, simpla vaccinare, carnetul de sănătate, identificarea cu microcip, sunt suficiente.

Dacă aveți posibilitatea să îi lăsați acasă cu cineva, e mai bine să o faceți
Dacă aveți posibilitatea să îi lăsați acasă, pisicile de regulă sunt lăsate acasă pentru că se stresează foarte mult cu deplasările, e mai bine să o faceți. Dacă aveți pe cineva care poate îngriji acel animal e mai bine. Dacă l-ați învățat cu pensiunea, atenție, că e o mică problemă și cu pensiunea, vizavi de sindromul de părăsire. Mulți câini nu înțeleg, când îi duceți la pensiune, că urmează să stea șapte zile și apoi stăpânul vine să îl ia.

Cum poate fi evitat „sindromul de părăsire”
El are un sindrom de părăsire. Nu mănâncă… Dacă îl duci însă secvențial, cu câteva dăți, anterior, și îl învățați cu această pensiune, ei se descurcă, socializează până la urmă.

Dacă te decizi să îl iei și vrei neapărat să mergeți împreună în vacanță, trebuie să vezi condițiile de transport, de cazare și legislația țării respective. Astea sunt trei elemente care trebuie să fie urmărite.

Condițiile de transport… Trebuie să avem niște condiții de temperatură mai scăzute decât ceea ce avem noi ca și confort termic. Fiindcă noi suntem calmi la 22 de grade. Însă câinele este cu limba scoasă, fiindcă nu știe ce-i cu el, e agitat, nu are spațiu, iar temperatura lor oricum este mai ridicată. Adică metabolismul este mai alert și în consecință se încălzesc mai tare. Și șansele de termogreglare sunt mai mici, neavând glande sudoripare cum avem noi. În general, câinii trebuie să aibă niște condiții de temperaturi mai scăzute pe timpul transportului.

Ce stresează animalele de companie dacă sunt luate în vacanță
Ei dacă sunt liniștiți pot rezista și la temperaturi mai ridicate. Anumite rase, nu toate. Însă în general, transportul este un factor stresant, noua locație, de asemenea, îi stresează în primele zile, și, după părerea mea, dacă aveți o destinație exotică, nu luați în considerare să o vadă și cățelul, fiindcă el nu trebuie să viziteze nu știu ce destinație caldă.

Animalele de companie sunt mult mai legate de noi, de casă, de viața imediată, decât de astfel de vacanțe.

Legislații mai stricte sunt în Australia și țările insulare pretențioase, că dacă mergi în Filipine nu-i așa o problemă.

În Marea Britanie te poți trezi că ți-l confiscă și îl ține în carantină pe banii tăi o perioadă lungă de timp, până când se evidențiază anticorpii, îl mai vaccinează ei o dată… Și abia apoi ți-l dă. Asta poate să dureze și luni de zile, timp în care plătești, și e un timp în care animalul se stresează.

Probleme respiratorii sau cardiace la animale care aparent nu aveau nimic
Trebuie să ne informăm. Trebuie să animalul să fie sănătos, pentru că sunt animale care au anumite suferințe. Iar în momentul în care îl pui într-o situație extremă, ca de exemplu de transport, de temperatură să apară ceva. Am avut animale care nu aveau aparent nimic, până l-ai urcat în mașină și te-ai undeva la plajă, s-a agitat, și a avut simptomatologie de regulă respiratorie sau cardiacă, pe care nu o exprimă altfel.

Din această perspectivă este bine să verificăm animalul, să fie sănătos. Animalele bătrâne nu sunt de transportat. Câinii care au o viață fixă, repetitivă se stresează și suferă foarte mult în momentul în care sunt transportate, și nu se bucură de călătorie. Ei nu se bucură să fie cu noi când plecăm. Adică ai senzația că vine după tine. Nu, ei au sindromul de părăsire, ei vor să fie cu tine, dar preferabil acasă.

Acesta este comportamentul animalelor de companie și trebuie să le înțelegem din prisma lor. Din cum văd ele viața. Ca un copil de 3 ani și jumătate. Nu ține minte pe unde a fost, sau să-și bifeze cine știe ce destinație exotică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri