Caută
Close this search box.

Eşecul unui vaccin. Şefii Curevac îşi vând acţiunile

curevac

Vaccinul Curevac este marea dezamăgire germană în combaterea pandemiei de Covid-19. Vaccinurile de la Biontech și Moderna se bazează pe tehnologia ARNm.

Eficacitatea vaccinului produs de Curevac este puțin sub 50 %, în loc de peste 90 %. La scurt timp după ce au fost anunțate datele dezamăgitoare pentru vaccinul Curevac, membrii Consiliului de Administrație al grupului au vândut pe bursă pachete de acțiuni în valoare de milioane de euro.

Când aceste date au devenit cunoscute, la jumătatea lunii iunie, prețul acțiunilor companiei din Tübingen a scăzut dramatic. Acum, tranzacțiile pe bursă, ale conducerii de vârf a Curevac, provoacă agitație.

Patru membri ai Consiliului de Administrație al grupului au vândut pachete mari de acțiuni ale companiei lor, în luna iunie, câștigând aproximativ 39 de milioane de dolari (32 de milioane de euro), potrivit documentelor comisiei de supraveghere bursieră, SEC, citata de Stern.de.

Co-fondatorul si CEO al Curevac, Florian von der Mülbe, a vândut acțiuni in valoare de 33,8 milioane de dolari. Directorul financiar, Pierre Kemula, a vândut acțiuni evaluate la 2,1 milioane de dolari.

Directorul pentru dezvoltare, Ulrike Gnad-Vogt, ca și directorul tehnic, Mariola Fotin-Mleczek, au câștigat fiecare în jur de 1,4 milioane de dolari, prin vânzarea de acțiuni. Mülbe, care a părăsit consiliul de administrație, a vândut brusc jumătate din acțiunile sale Curevac, iar cei trei colegi au vândut chiar peste 90%.

Acțiunea de vânzare e controversată, deoarece există suspiciunea că șefii Curevac ar fi vrut să încaseze, în mod privat, înainte ca eșecul vaccinului să prabușească valoarea companiei. Autoritatea germană de supraveghere financiară, Bafin, anunțase deja, la scurt timp după căderea prețului, că va examina vânzările de acțiuni suspecte la momentul respectiv, fără însă a le numi.

Dar povestea „fentei la vârf” nu este chiar un succes, deoarece membrii CA ai firmei și-au vândut acțiunile doar după prăbușirea prețului acțiunii Curevac. Pe 17 iunie, prețul a scăzut de la peste 90 de dolari. la sub 60 de dolari. Potrivit Handelsblatt, managerii au obținut un preț mediu de 62 USD, prin vânzările de acțiuni.

Chiar dacă prețul a scăzut și mai mult de atunci, până în prezent la aproximativ 55 de dolari, directorii corporativi n-au profitat la maximum, atunci când și-au vândut acțiunile. Nu se cunoaște exact momentul în care a avut loc vânzarea, dar compania spune că nu au existat vânzări de acțiuni înainte de anunțarea slabelor date de eficiență, în studiul vaccinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri