Caută
Close this search box.

FOTO. INCREDIBIL: Argint, la o fracțiune de secundă de aur, la Tokyo. Prima noastră vicecampioană olimpică, declarații exclusive, ”la cald”

La doar o zi după fastuoasa ceremonie de Deschidere a venit și prima medalie românească, o medalie așteptată, în proba feminină de scrimă. Eroina zilei nu e oricine, dimpotrivă. Este campioana olimpică en-tritre de la Rio, pe echipe, de încă două ori fostă vicecampioană olimpică și, atenție, de nu mai puțin de 2 ORI CAMPIOANĂ MONDIALĂ, plus de  7 ORI CAMPIOANĂ EUROPEANĂ și de 16 ori câștigătoare de Cupă Mondială la individual.

Ana Maria Florentina Popescu (36 de ani, 1,75 m, 63 kg), de la CSA Steaua București, antrenată de reputatul Dan Podeanu, a cucerit medalia de argint în proba de spadă de la Jocurile Olimpice. Într-o finală mai mult decât dramatică, românca a cedat la limită în fața chinezoaicei Sun Yiwen, 10-11, fiind necesare ”prelungirile”, adică minutul de aur.

https://www.eurosport.ro/scrima/jocurile-olimpice-ana-maria-popescu-a-obtinut-medalia-de-argint-in-finala-de-spada_vid1508536/video.shtml

A fost o finală foarte, foarte grea, cu o adversară mai tânără și extrem de incomodă, care a avut nevoie de minutul de aur pentru a fi decisă. Ana a intrat pe planșă pregătită, știa ce o așteaptă, însă Sun Yiwen a avut răspunsuri pentru acțiunile complexe ale româncei.

Chinezoiaca este cu 7 ani mai tânără și cu 2 cm mai înaltă, având un palmares foarte bogat, nu de nivelul Anei, dar totuși impresionant: dublă medaliată olimpică la Rio (arginmt și bronz), dublă campioană și vicecampioană mondială (încă din 2013) și de 2 ori campioană a Asiei.

Echilibrul și miza s-au simțit în fiecare sunet de armă. Ana a fost condusă după primele trei minute cu 3-2, a fost în față cu 7-6 după a doua repriză și, la final, s-a ajuns la 10-10, ea egalând cu trei secunde înainte de expirarea timpului.

În minutul de aur, chinezoaica a fost cea care a punctat prima și a luat aurul.

Exact cum era Golul de aur la fotbal.

„Sper să fie suficient și de data asta, iar lumea să nu spună că Brânză a pierdut aurul, ci că a câștigat argintul. E o medalie pe care am câștigat-o, sunt foarte fericită. Am trecut prin multe și trebuie să-mi mulțumesc mie pentru acest rezultat”, a spus Ana Maria după finală. Cunoscând-o foarte bine, ca pe un sportiv și un om extrem de inteligent și echilbrat, cu care am făcut numeroase emisiuni tv și filmări în direct, inclusiv de la Naționalele din celebra sală Floreasca, am mai aflat câteva lucruri: ”Puteam să mă las de scrimă după problemele medicale, am făcut și eu ceva pentru România, sunt campioană olimpică la Rio și puteam să mă retrag. Dar deocamdată sunt aici, pe podiumul olimpic, cel mai important din Lume. Deocamdată merg mai departe” e hotărâtă cea care la doar 15 ani, în anul 2000, era deja campioană națională de senioare, pentru același club de mare valoare și tradiție, Steaua. Și, da, ai făcut FOARTE MULTE PENTRU ROMÂNIA, Ana, îți meriți locul în panoplia celor mai valoroși sportivi români ai tuturor timpurilor!

Adevărul despre argintul campioanei noastre

Mihai Covaliu (43 de ani), președintele COSR și campion olimpic la scrimă (proba de sabie) în anul 2000 (la Sydney), precum și campion mondial în 2005, crede că regula „tușei de aur”, care i-a adus înfrângerea Anei într-o fracțiune de secundă, este nedreaptă.

Ultimul act a fost unul dramatic, decis DOAR de o „tușă de aur”, după ce, la expirarea celor 9 minute de asalturi, egalitatea era perfectă, 10-10. Sportiva din România a lovit cu doar câteva fracțiuni de secundă mai târziu decât adversara, ceea ce a privat-o de un posibil și meritat aur olimpic.

Mihai Covaliu, după argintul câștigat de Ana Maria Popescu: „S-a ajuns la această tuşă de aur, iar la spadă e extrem de mic timpul de lovire. Cred că Ana a lovit, dar chinezoaica a fost puţin mai rapidă decât ea. A avut o zi extradordinară, a fost incredibilă, a făcut tot ce a putut. A tras extraordinar în finală. A pierdut la această tuşă pe care nici nu ştiu cum s-o numesc, nici nu ar trebui să existe. E o tuşă pe care o poţi da sau o poţi primi. A fost a chinezoaicei.

Să ne bucurăm. E medalie de argint. A spart gheaţa şi sperăm ca de mâine să vină şi alte medalii pentru România. Fiecare asalt l-a gestionat foarte bine Ana. L-a controlat. A făcut paşii cu calm, cu hotărâre. Aici, nivelul e extrem de ridicat. Se cunoşteau foarte bine amândouă. Sunt două sportive extraordinare, tehnice, foarte bine pregătite. Diferenţa s-a făcut la o tuşă”, a spus Mihai Covaliu, la TVR.

Palmares

Ana Maria Popescu și Laura Badea sunt singurele sportive dintre scrimerii români care au cucerit trei medalii olimpice. Laura le-a cucerit la floretă, în 1992 la Barcelona (bronz cu echipa) și în 1996 la Atlanta (aur individual și argint cu echipa), în timp ce Ana Maria a făcut-o la spadă, în 2008 la Beijing (argint individual), pecum și în 2016 la Rio (aur cu echipa) și în 2021 ( argint individual).

În urma performanței de astăzi, România sărbătorește a 95-a medalie de argint din istoria participărilor la Jocurile Olimpice și a 306-a în total. Video EUROSPORT, Foto GSP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri