Caută
Close this search box.

În 2016, Putin a autorizat o operaţiune de susţinere a lui Donald Trump

rusia

Vladimir Putin a autorizat la o reuniune desfăşurată în ianuarie 2016, cu şefii serviciilor secrete şi principalii membri ai guvernului, o operaţiune secretă de susţinere a candidatului republican la Preşedinţia SUA, Donald Trump.

Putin a considerat că o victorie a lui Trump ar avantaja Rusia, potrivit unor documente publicate de The Guardian, despre care reputatul cotidian britanic susţine că sunt scurse din interiorul Kremlinului.

Cele trei servicii secrete ruseşti au primit sarcina să identifice modalităţi practice de a-l susţine pe Trump, conform unui ordin ce pare a fi semnat de Putin.

La momentul desfăşurării reuniunii de la Kremlin a Consiliului de securitate naţională, pe 22 ianuarie 2016, Trump era favoritul alegerilor primare din Partidul Republican. Un raport pregătit de către departamentul de analiză al preşedinţiei ruse recomanda folosirea ‘întregii forţe posibile, pentru o victorie a lui Trump.

Acestuia din urmă i se face în raportul redactat de analiştii ruşi o scurtă descriere a profilului psihologic, fiind caracterizat drept ”un individ impulsiv, instabil mintal şi dezechilibrat, care suferă de un complex de inferioritate”.

Cu toate acestea, din perspectiva Rusiei, evocată în raport, el era văzut drept ”candidatul cel mai promiţător”, iar o victorie a sa ”va conduce la o destabilizare a sistemului sociopolitic al SUA”.

The Guardian nu spune cum a avut acces la aceste documente, care par să reprezinte o scurgere serioasă şi foarte neobişnuită de informaţii din interiorul Kremlinului, dar susţine că servicii secrete occidentale ar avea cunoştinţă de ele de mai multe luni şi le-au examinat cu atenţie.

Publicaţia britanică mai scrie că le-a arătat unor experţi independenţi aceste documente şi aceştia cred că sunt autentice, fiind invocat drept argument şi faptul că abordarea se potriveşte cu modul de gândire al Kremlinului, asupra chestiunilor de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri