Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis: „România Educată” are un sprijin financiar istoric. Vor fi trei tipuri de licee

klaus iohannis

Klaus Iohannis a avut, în ultimele trei zile, o serie de consultări cu mediul politic şi cu partenerii sociali pe tema proiectului „România Educată”, în contextul finalizării dezbaterii publice.

Preşedintele Iohannis a anunţat, miercuri, că Guvernul îşi va asuma săptămâna viitoare, prin memorandum, ţintele şi obiectivele proiectului „România Educată”.

„Proiectul ‘România Educată’ are un sprijin financiar important, istoric aş spune, în valoare de 3,6 miliarde de euro. Suplimentar, prin alte fonduri europene, vom finanţa cu 400 de milioane de euro renovarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, pentru garantarea siguranţei şi a securităţii copiilor şi dascălilor în şcoli”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că „este momentul să trecem la implementarea proiectului ‘România Educată’ şi să dăm întâietate investiţiilor în sistemul de educaţie”.

Iohannis a subliniat că a insistat să fie asigurată finanţarea necesară pentru o parte dintre priorităţile şi reformele proiectului, inclusiv prin PNRR.

„În urma discuţiilor din aceste zile au reieşit o serie de lucruri importante. În primul rând, coaliţia de guvernare şi-a exprimat susţinerea pentru proiect şi chiar săptămâna viitoare Guvernul îşi va asuma, prin memorandum, ţintele şi obiectivele „României Educate”, urmând să stabilească un plan clar de acţiune, cu responsabili şi termene pentru implementare”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Iohannis a subliniat „deschiderea membrilor Parlamentului, inclusiv a celor din Opoziţie, pentru a colabora la transpunerea legislativă a proiectului”.

Klaus Iohannis a mărturisit, potrivit Agerpres, că „procesul de elaborare a acestei viziuni a durat mult” tocmai pentru că şi-a dorit „ca în ‘România Educată’ să se regăsească vocile tuturor celor care au propuneri relevante de politică publică”.

„Nu e un secret pentru nimeni că, în anumite perioade de guvernare, educaţia nu s-a aflat pe agenda politică, ceea ce a ţinut în loc ‘România Educată’. Am avut apoi ani electorali intenşi, a urmat pandemia, cu greutăţile, dar şi cu lecţiile ei valoroase. Acum avem, în sfârşit, şansa unei discuţii constructive, urmate de asumarea transpartinică şi de un proces consecvent şi stabil de implementare”, a subliniat preşedintele.

Noul BAC, deschis tuturor

„Am propus o nouă structură a învăţământului secundar superior unde vor exista trei tipuri de licee – teoretic, vocaţional şi profesional, care vor conferi absolvenţilor, după patru ani de studiu, acces la examenul de Bacalaureat”, a anunţat şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Iohannis a precizat că se propune şi posibilitatea ca, în urma unor testări, elevii să se poată transfera la liceul dorit.

„Unul dintre cele mai importante obiective ale proiectului „România Educată” este acela de a elimina barierele birocratice care limitau posibilităţile tinerilor de dezvoltare şi de a întări dreptul fiecărui elev de a reveni în sistemul de educaţie şi de a-şi urma ambiţiile atunci când acestea îi pot aduce un viitor mai bun.

Eliminăm birocraţia şi dacă un elev este, de exemplu, la un liceu profesional şi îşi dă seama că nu se regăseşte acolo şi vrea să facă trecerea la unul teoretic sau vocaţional va putea să se transfere în urma unor testări specifice la liceul dorit”, a declarat Iohannis.

„Noul Bacalaureat, deschis tuturor şi bazat pe competenţe, este o altă componentă importantă a ‘României Educate’. Îmi doresc un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenţilor de a se descurca în societate şi în viaţă, în general.

Un absolvent de liceu, indiferent de profil, trebuie să poată înţelege problemele puse de schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor, asta înseamnă să ne asigurăm că cetăţenia activă nu rămâne doar un deziderat declarativ”, a subliniat şeful statului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri