Caută
Close this search box.

Procesiune cu moaștele a doi sfinți la Biserica ”Sfântul Pantelimon” – Foișorul de Foc

Moaștele și icoana Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, zugrăvită de părintele Sofian Boghiu, împreună cu cele ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost purtate în procesiune în Parohia Foișorul de Foc.

Hramul Bisericii ,,Sfântul Pantelimon,, – Foișorul de Foc a început cu slujbele Vecerniei, Litiei și Acatistului, după care a urmat, în seara zilei de luni, 26 iulie, procesiunea cu lumânări aprinse pe strazile din împrejurimile lăcașului de cult cu cele două racle și cu icoanele celor doi sfinți.

În ziua de 27 iulie a avut loc slujba la care au participat un număr mare de credincioși veniți din diferite zone ale Capitalei pentru a se închina la cei doi sfinți.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de, starețul Mănăstirii Cernica protosinghel Vasile, parohul bisericii părintele Bogdan Teleanu alti preoți din alte parohii bucureștene.Cu același prilej a fost săvârșită și Slujba parastasului pentru ctitori.

Foto: Ziarul Lumina

Biserica Sfântul Pantelimon de la Foișorul de Foc se află în plin proces de reorganizare și prelucrare a fondului bibliotecii parohiale,prilej cu care a fost descoperită în 31 mai 2021 o importantă însemnare pe una din cărțile de cult ale parohiei care îl atestă pe părintele Sofian Boghiu ca autor al unei icoane cu chipul Sfântului Ierarh de la Cernica. Părintele Sofian Boghiu a fost contemporan cu părintele Ioan /Ivan de la Silvestru , ctitorul bisericii Sfântul Pantelimon în care au găsit adăpost la nevoie, revoluționarii lui Tudor Vladimirescu și Iancu Jianu.
,,Întru slava lui Dumnezeu, dăruiesc acest minei bisericii Sfântul Pantelimon din București din ostenelele mele de Dumnezeu întărite în cadrul Institutului Biblic . El cuprinde și Slujba Sfântului Calinic de la Cernica, de la a cărui adormire prăznuim 100 de ani..Tot acum , la aceasta biserică, în partea stângă a pronaosului , s a așezat o icoană a Sfântului , nou zugravită de Arhimandritul Sofian Boghiu de la Mănăstirea Antimului (aprilie 1968, Popescu Mihai Gabriel).

Autorul acestei semificative însemnări este băiatul fostului preot paroh Gheorghe Popescu -Colibași, cel care împreună cu marele mitropolit și om de cultură Irineu Mihălcescu a alcătuit viața și acatistul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

În jurul lăcașului de cult a prins viață și așezământul cultural ,,Ateneul Sfântului Pantelimon,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri