Turcia are în vedere operarea aeroportului din Kabul și este pregătită să inițieze procesul de pace cu talibanii, a declarat marți președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Președintele rus Vladimir Putin, pe de altă parte, a desfășurat tancuri T-72 la granița Tadjikistanului cu Afganistan.

„La fel cum talibanii au purtat unele tratative cu Statele Unite, ar trebui să aibă astfel de discuții și cu Turcia, mult mai confortabil”, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Referindu-se la discuțiile cruciale de pace afgane din Doha, Qatar, Erdogan a precizat că există și alte alternative.

„Cred că vom folosi bine acest proces, dar există și alte alternative și în prezent lucrăm la acestea. Turcia are în vedere gestionarea operațiunilor de pe aeroportul din Kabul, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Acum există o nouă eră. Trei autorități principale sunt aici: NATO, SUA și Turcia”, a precizat Erdogan, adăugând că Turcia va avea nevoie de sprijin „financiar și administrativ” în timpul acestui proces.

Luptele intense dintre forțele afgane și talibani continuă pe fondul retragerii trupelor străine din țară. Președintele american Joe Biden a declarat că misiunea militară americană în Afganistan se va încheia la 31 august.

Discuțiile dintre SUA și Turcia privind securitatea aeroportului din Kabul în urma retragerii SUA rămân în curs. Ankara conduce operațiunile militare și logistice în aeroportul din Kabul de șase ani ca parte a Misiunii de Sprijin condusă de NATO.

Cel puțin trei rachete au aterizat în apropierea palatului prezidențial afgan, în timp ce liderul țării, Ashraf Ghani, celebra împreună cu oficiali de rang înalt sărbătoarea musulmană Eid al-Adha.

„Talibanii au dovedit din nou că nu au intenți de a face pace”, a spus președintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here