Rusia a avertizat împotriva oricărei ingerinţe străine, în criza care zdruncină în prezent Cuba, ţară aliată a Moscovei, unde autorităţile se confruntă cu manifestaţii de o amploare considerată istorică, împotriva puterii comuniste, relatează AFP.

‘Considerăm drept inacceptabilă orice fel de ingerinţă străină în afacerile interne ale unui stat suveran şi orice altă acţiune distructivă care ar putea favoriza destabilizarea situaţiei în insulă’, se menţionează într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

‘Suntem convinşi că autorităţile cubaneze iau toate măsurile necesare, pentru restabilirea ordinii publice în interesul cetăţenilor ţării’, afirmă diplomaţia rusă, adăugând că Moscova ‘urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Cuba şi din jurul acesteia’.

Prinşi cu garda jos de manifestaţiile spontane care au izbucnit în diferite oraşe din ţară, cu încăierări de stradă, în special la Havana, autorităţile cubaneze s-au declarat pregătite să apere revoluţia, indiferent de preţ.

SUA şi-au exprimat sprijinul pentru protestatari şi au avertizat împotriva oricărei recurgeri la violenţă împotriva manifestanţilor paşnici.

Relaţiile diplomatice între Cuba şi SUA, după o scurtă reconciliere între 2014 şi 2016, s-au deteriorat în mandatul lui Donald Trump, care a înăsprit embargoul în vigoare din 1962, denunţând încălcări ale drepturilor omului şi sprijinul Havanei pentru guvernul lui Nicolas Maduro, în Venezuela.

Rusia este unul din principalii aliaţi ai autorităţilor cubaneze încă din perioada sovietică, notează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here