SUA au felicitat Republica Moldova cu ocazia alegerilor parlamentare anticipate de duminică şi au declarat că aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul guvern de la Chişinău, anunţând totodată trimiterea primului lot de vaccin Johnson & Johnson, potrivit desfăşurătorului conferinţei de presă susţinute de purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat, Ned Price, şi postată luni seara pe site-ul instituţiei.

„SUA felicită poporul Moldovei în legătură cu desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate de la 11 iulie”, a declarat Ned Price, adăugând că Washingtonul subscrie concluziilor preliminare ale Misiunii de observare a alegerilor a Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), potrivit cărora alegerile au fost „bine administrate, au fost competitive, iar libertăţile fundamentale au fost, în mare măsură, respectate”.

În acelaşi timp, Price a îndemnat autorităţile moldovene să răspundă preocupărilor exprimate pe baza monitorizării efectuate de observatorii OSCE.

Aceasta se referă în primul rând la consolidarea puterilor şi imparţialităţii Comisiei Electorale Centrale, la o supraveghere eficientă a finanţării campaniilor electorale, precum şi la remedierea problemei legate de cadrul juridic insuficient pentru soluţionarea litigiilor electorale, a enumerat el, potrivit Agerpres.

„Suntem hotărâţi să ne consolidăm parteneriatul cu Republica Moldova pe baza valorilor democratice comune şi suntem nerăbdători să lucrăm cu noul guvern pentru a dezvolta relaţiile bilaterale şi cooperarea”, a afirmat Ned Price.

Totodată, Price a anunţat că primul lot de peste 150.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson, dintr-un total de 500.000 de doze donate de SUA Republicii Moldova, a ajuns luni la Chişinău. Această donaţie se adaugă celor peste 7 milioane de dolari acordate Republicii Moldova de la începutul pandemiei anul trecut, potrivit acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here