Caută
Close this search box.

Talibanii spun că ar controla 90% din frontierele Afganistanului

afganistan

Talibanii controlează 90% din frontierele Afganistanului, ţară unde desfăşoară o ofensivă pe fondul retragerii forţelor străine, conform unei declaraţii făcute agenţiilor de presă ruse de un purtător de cuvânt al insurgenţilor, fără ca afirmaţiile sale să poată fi verificate în mod independent, relatează AFP.

‘Frontierele Afganistanului cu Tadjikistanul, Uzbekistanul, Turkmenistanul şi Iranul, adică aproximativ 90% din frontiere, sunt sub controlul nostru’, susţine Zabihullah Mujahid într-o declaraţie pentru RIA Novosti.

Talibanii desfăşoară din luna mai o ofensivă pe toate direcţiile împotriva forţelor afgane, în timp ce forţele internaţionale îşi continuă retragerea definitivă din această ţară, operaţiune prevăzută să se încheie la sfârşitul lunii august.

Insurgenţii au preluat controlul asupra unor zone vaste rurale, precum şi asupra mai multor puncte cheie de frontieră, încercuind totodată marile oraşe.

Private de sprijinul crucial american, forţele afgane nu opun decât o slabă rezistenţă şi controlează în principal capitalele provinciale şi axele majore.

Talibanii declaraseră anterior că ar controla 85% din teritoriul afgan, cifră contestată de guvernul de la Kabul şi imposibil de verificat în mod independent.

Ofensiva talibană generează serioase preocupări ţărilor de la frontieră şi, în primul rând, Tadjikistanului, care împarte cu Afganistanul o frontieră comună de peste 1.200 de kilometri.

Această republică ex-sovietică, cu un regim autoritar, din Asia Centrală şi-a mobilizat joi armata in corpore pentru un exerciţiu surpriză de pregătire de luptă, ceea ce este o premieră. Exerciţii militare comune cu Rusia şi Uzbekistan sunt prevăzute pentru luna august în apropiere de frontiera afgană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri