Caută
Close this search box.

Tong Ying-kit, un ospătar de 24 de ani, primul din Hong Kongului condamnat pentru terorism şi secesiune

Tong Ying-kit

Un ospătar din Hong Kong, Tong Ying-kit, în vârstă de 24 de ani, a fost condamnat vineri la nouă ani de închisoare – prima hotorâre judecătorească pronunţată în legătură cu o infracţiune penală prevăzută de legea securităţii naţionale impusă de Beijing fostei colonii britanice, relatează AFP.

Tong Ying-kit a fost găsit vinovat de terorism, după ce a intrat cu o motocicletă în trei poliţişti, dar şi de secesiune, deoarece a agitat un steag, pe care scria ”Eliberaţi Hong Kongul, revoluţia timpurilor noastre”.

Această lozincă s-a impus drept principalul slogan al uriaşei mobilizări populare din anul  2019. Faptele au avut loc la 1 iulie 2020, în ziua intrării în vigoare a legii securităţii naţionale.

El a fost declarat vinovat de către un panel de trei judecători, care a stabilit că steagul pe care-l agita conţinea acest slogan ”capabil să incite alte persoane să comită o faptă de secesiune”, şi care, astfel, era ilegal.

El a fost condamnat la opt ani de închisoare cu privire la terorism şi la şase ani şi jumătate de închisoare cu privire la incitare la secesiune.

Stabilind că cele două pedepse pot fi comutate parţial, magstraţii l-au condamnat în final la nouă ani de închisoare.

Acest proces, care a durat două săptămâni, s-a desfăşurat fără juriu – o adevărată ruptură cu tradiţia din Hong Kong.

Cei trei magistaţi au fost aleşi de către Executivul din Hong Kong să judece dosare în domeniul securităţii naţionale.

Peste 60 de persoane au fost inculpate în baza legii securităţii naţionale, impusă drept principalul instrument al represiunii chineze a mişcării în favoarea democraţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri