Caută
Close this search box.

Un software israelian este folosit de guverne pentru a spiona activiștii și jurnaliștii

Mai multe guverne au folosit instrumente de spionaj computerizat dezvoltate de un grup israelian, pentru a viza politicieni, dizidenți, jurnaliști, universitari și activiști pentru drepturile omului, au declarat experții, citați de AFP.

Aceste arme cibernetice puternice au vizat peste 100 de oameni din întreaga lume, spun mesajele unui ofițer de securitate de la Microsoft și Citizen Lab, o organizație cu sediul la Universitatea din Toronto.

Microsoft susține că și-a modificat sistemul de operare Windows, pentru a repara defectele exploatate de grupul israelian. Potrivit Citizen Lab, este o companie care vinde exclusiv spyware, către guverne care pot infecta smartphone-uri, computere și servicii de cloud computing.

Numele său oficial este în prezent Saito Tech Ltd, dar este cunoscut mai ales sub numele de Candiru. Cercetătorii Citizen Lab au găsit dovezi că software-ul spion a reușit să extragă informații din mai multe aplicații utilizate de victime, inclusiv Gmail, Skype, Telegram și Facebook.

Software-ul poate consulta de asemenea istoricul căutărilor lor pe Internet, precum și parolele lor și poate activa camera și microfonul dispozitivelor lor.

Microsoft subliniază la rândul său că programul a fost folosit la identificarea victimelor din teritoriile palestiniene, Israel, Liban, Yemen, Spania, Regatul Unit, Turcia, Armenia și Singapore.

Potrivit companiei de calculatoare, care a numit programul spion „DevilsTongue”, a putut să se infiltreze pe site-uri populare precum Facebook, Twitter, Gmail și Yahoo, pentru a colecta informații, a citi mesajele victimelor și a prelua fotografii.

Software-ul a fost de asemenea capabil să trimită mesaje în numele victimelor vizate.

Compania americană a creat protecții pentru a-și proteja produsele de incursiunile acestui software dezvoltat de grupul israelian, pe care îl numește Surgum.

„Am împărtășit aceste protecții cu comunitatea de securitate, astfel încât să putem aborda și atenua în mod colectiv această amenințare”, spune Microsoft.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri