Caută
Close this search box.

VIDEO Adio, pepeni! La Dăbuleni se pregătesc culturi de fistic, kiwi, măsline și curmale

dăbuleni

20 de soiuri exotice sunt testate la Dăbuleni. „Patria pepenilor”, are toate șansele să devină tărâmul fructelor exotice.

Și în curând plantațiile de pepeni să fie înlocuite cu cele de fistic, kiwi, măsline sau curmale. Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare au testat cu succes specii şi soiuri de arbuşti exotici, necultivate până acum la noi în ţară.

Angajată a Stațiunii de Cercetare Dăbuleni: Conținutul de clorofilă depășește 70 de unități, iar asta înseamnă că el este încă verde, nu-l interesează stresul termic.

Doamna din imagini trece zilnic cu un aparat pe la plantele exotice crescute în Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni. Verifică nivelul de stres al culturii la temperaturile excesive de la noi din țară. Au încercat și cu caiși și piersici, dar nu au rezistat.

Aurelia Diaconu, director Stațiunea de Cercetare Dăbuleni: Am început de 3 ani aceste testări cu mai multe specii cunoscute, și altele mai puțin cunoscute în zona noastră. Acest lucru a fost dictat și de schimbările climatice cu care ne confruntăm tot mai mult.

În ce constau aceste schimbări? creșterea temperaturilor față de media multianuală. Noi avem aici o stație meteo și înregistrăm strict pentru scopul nostru.

Acum, la Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni, se plantează kaki, fistic, măsline și chiar curmal chinezesc.

Aurelia Diaconu, director Stațiunea de Cercetare Dăbuleni: De ce am ales curmalul chinezesc? L-am ales pentru că este rezistent la temperaturiel minime absolute care se înregistrează tot mai frecvent în zona noastră.

Temperaturi care afectează pomii fructiferi gen piersic, cais, cireș, vișin. Se știe că în ultimii ani aceste specii au cam dispărut din peisaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri