Populismul este în ascensiune şi la sud de Dunăre, în Bulgaria. Realizatorul de televiziune, cântărețul și comediantul Slavi Trifonov ar putea fi surpriza alegerilor generale din Bulgaria, programate duminică.

Având o înălțime de 2 metri, cu capul ras și cercei de pirat, Trifonov, în vârstă de 54 de ani, este vedeta Bulgariei, datorită hiturilor sale populare și a emisiunilor tv de noapte, care au durat aproape 20 de ani, până în 2019.

Succesul apariției lui Trifonov, ca insurgent anti-establishment capabil să pună capăt carierei fostului prim-ministru Boiko Borissov, este perceput ca o mare surpriză, nu în ultimul rând pentru Borissov însuși, care-și poate sfârși dominația de peste zece ani asupra politicii bulgare.

La alegerile neconcludente din aprilie 2021, partidul lui Trifonov s-a clasat pe locul doi, câștigând 18% din voturi. După ce alegerile au dus la un guvern interimar, sondajele sugerează acum că Trifonov ar putea câștiga, crescând presiunea asupra sa, pentru a face o coaliție care să configureze politica epocii post-Borissov.

Strategia lui Trifonov, ca politician, a fost să evite lumina reflectoarelor mass-media și să se bazeze puternic pe postările de pe Facebook, pentru a-şi crea o aură de justițiar, care poate mătura corupția, una dintre preocupările principale ale alegătorilor.

El a descris Bulgaria ca o țară în care mafia are un stat și a acuzat partidul lui Borisov, GERB, de „corupție, gestionare defectuoasă și incompetență”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here