Caută
Close this search box.

VIDEO Unde sunt cele mai scumpe locuinţe din Europa

locuinţe

Apartamentele noi vândute în România s-au scumpit cu aproximativ 3 procente anul trecut față de cel anterior. Cu toate acestea avem în continuare printre cele mai ieftine locuințe din Europa.

Țara noastră s-a clasat pe locul 4, în topul celor 24 de state analizate de Deloitte, în ordinea crescătoare a prețurilor și la jumătatea clasamentului atunci când vine vorba de puterea de cumpărare. Avem însă și printre cele mai scumpe credite ipotecare.

Apartamente mai ieftine ca la noi găsim la vecinii bulgari, cu o medie de 578 de euro pe metru pătrat. În România, anul trecut, media a fost de 1.322 de euro pe metru pătrat.

La polul opus, Austria a devenit țara cu cele mai scumpe locuințe, cu un preț mediu de 4.457 de euro pe metru pătrat, urmată de Franța, Germania, Marea Britanie și Israel.

În ceea ce privește posibilitatea de a ne cumpăra o casă nouă, de aproximativ 70 de metri pătrați, calculată în funcție de numărul de salarii brute anuale necesare, România s-a situat la jumătatea clasamentului. Un român are nevoie să strângă șapte salarii anuale pentru o astfel de achiziție, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate.

Cel mai greu accesibile locuințe sunt în Serbia. Aici este nevoie de peste 15 salarii medii brute anuale pentru un apartament propriu. În timp ce cumpărarea unei locuințe este facilă pentru locuitorii din Portugalia, Belgia și Norvegia.

Anul trecut, prețurile apartamentelor au crescut în România cu aproximativ trei procente. S-a clasat astfel pe locul șase în ordinea crescătoare a scumpirilor.

În Ungaria au fost cele mai mari creșteri de prețuri, de aproximativ 12 procente, urmată la mică distanță de Olanda și Germania. Trebuie, însă, precizat că apartamentele s-au scumpit în 21 dintre cele 24 de țări analizate. Prețuri mai mici au plătit doar locuitorii din Norvegia, Bosnia-Herțegovina și Italia.

Când vine vorba de orașele europene, Parisul conduce în topul celor mai scumpe locuințe, cu un preț mediu de aproape 13.000 de euro pe metru pătrat, urmat de Tel Aviv, Munchen și Londra.

În clasament sunt incluse și trei orașe din România: Cluj-Napoca, București și Timișoara, unde un metru pătrat costă între 1.270 și 1.800 de euro. Roma a fost singura capitală europeană în care prețurile au scăzut anul trecut cu aproximativ 3 procente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri