Caută
Close this search box.

Vietnamul a produs primul lot de vaccin rusesc Sputnik V

sputnik v

Rusia a anunţat, miercuri, că a produs în Vietnam primul lot din vaccinul său Sputnik V, pentru a facilita accesul la imunizare în această ţară care luptă să oprească un val de Covid-19, informează AFP.

Acest prim lot care serveşte drept test a fost produs în parteneriat cu compania farmaceutică publică vietnameză Vabiotech, a anunţat într-un comunicat Fondul rus pentru investiţii directe (RDIF), care a finanţat dezvoltarea Sputnik V.

Calitatea acestui lot trebuie să fie verificată de centrul de cercetare Gamaleia din Moscova, cel care a conceput vaccinul rusesc.

„RDIF şi Vabiotech cooperează strâns în procesul de transferuri de tehnologie pentru a asigura un acces mai facil al Sputnik V pentru populaţia vietnameză”, a indicat directorul Fondului, Kirill Dmitriev, citat în comunicat.

„În timp ce pandemia este încă departe de a fi terminată şi sunt depistate noi variante mai periculoase ale coronavirusului în diverse regiuni ale lumii, RDIF creşte capacităţile de producţie ale Sputnik V pentru a accelera vaccinarea”, a indicat el.

Preşedintele Vabiotech, Dat Tuan Do, s-a arătat încântat de „cooperarea care va ajuta să fie furnizate vaccinuri de calitate la un cost abordabil în Vietnam şi în alte ţări din Asia de sud-est”.

Vietnamul se confruntă în prezent cu o explozie epidemică fără precedent de Covid-19, care determină guvernul să impună carantină pentru mai multe zeci de milioane de locuitori.

Dată ca exemplu de gestionare a crizei sanitare la începutul pandemiei, Vietnam are astăzi dificultăţi în a-şi procura vaccinuri şi doar 4,3 milioane de doze au fost administrate până acum, potrivit cifrelor oficiale.

Pe de altă parte, Rusia caută să-şi diversifice sursele de producţie pentru Sputnik V, prorpiile capacităţii fiind limitate şi dedicate cu prioritate populaţiei ruse.

Ea a semnat acorduri de producţie cu mai multe ţări, între care India care trebuie să producă câteva sute de milioane de doze pe an.

Conform RDIF, vaccinul rusesc este în prezent omologat în 68 de ţări, ajungând la 3,7 miliarde de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri