Caută
Close this search box.

Zeci de mii de francezi protestează împotriva permisului sanitar

Manifestaţii au avut loc din nou sâmbătă cu participarea a mii de oponenţi ai extinderii permisului sanitar în multe oraşe din Franţa, în numele „libertăţii”, pentru al treilea weekend consecutiv, relatează France Presse.

În ajunul acestei mobilizări, autorităţile se aşteptau să vadă 150.000 de persoane mărşăluind. Sâmbăta trecută, protestele au adunat 161.000 de oameni şi 110.000 cu o săptămână mai devreme, transmite Agerpres.

La Paris, o primă manifestaţie a mai multor mii persoane a fost marcată de ciocniri cu poliţia.

Peste 3.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru a încadra marşurile, la o săptămână după ce manifestanţii au invadat bulevardul Champs-Elysees, unde accesul era blocat sâmbătă.

La Rennes (vest), manifestaţia a atras 2.900 de persoane, „fără incidente în acest stadiu”, a declarat prefectura la începutul după-amiezii, o creştere a mobilizării faţă de sâmbăta trecută (2.200 de persoane).

„Sunt evreul lui Macron”, „vaccinează-mă împotriva fascismului şi capitalismului” sau „Media mincinoase! Vrem adevărul”, se putea citi pe pancartele purtate într-o atmosferă festivă şi zgomotoasă.

În oraşele din sud-est, peste 20.000 de persoane au fost numărate de autorităţi, în principal în Montpellier (8.500) şi la Nisa (6.500).

„Preşedinte, deputaţi, senatori, oameni de ştiinţă, jurnalişti, toţi laşi”, se putea citi pe o pancartă, iar pe alta „Nu sunt nici cobai şi niciun cod QR”.

La Lille (nord), mai mult de 2.000 de persoane, inclusiv aşa-numite „veste galbene”, au mărşăluit, scandând „libertate, libertate” sau „permisul sanitar nu-l dorim, permisul autoritar nu-l vrem”.

Permisul sanitar, ce impune prezentarea unui certificat complet de vaccinare împotriva COVID-19 sau a unui test negativ recent, a fost adoptat definitiv duminica trecută de Parlamentul francez. În prezent, ţara se confruntă cu o explozie a numărului de noi cazuri din cauza epidemiei (peste 24.300 vineri), în special în zonele turistice, creştere cauzată de varianta foarte contagioasă Delta.

Coronavirusul a ucis în total 111.855 de persoane în Franţa de la începutul pandemiei.

Aplicat deja în locurile culturale şi de agrement din 21 iulie, extinderea permisului sanitar pentru cafenele, târguri, expoziţii, saloane, restaurante şi trenuri este programată pentru 9 august.

Persoanele care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19 reprezintă aproximativ 85% dintre bolnavii spitalizaţi în Franţa, inclusiv la terapie intensivă, şi 78% din decesele cauzate de virus, potrivit unui studiu publicat vineri.

Franţa a depăşit săptămâna aceasta pragul de 50% din populaţia sa complet vaccinată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri