Caută
Close this search box.

Al-Qaida nu este prezentă în Afganistan, susţine un purtător de cuvânt al talibanilor

Al-Qaida nu este prezentă în Afganistan şi mişcarea talibană nu are relaţii cu aceasta, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naeem, într-un interviu pentru postul de televiziune Al Hadath, informează Reuters.

El a adăugat că sunt în curs discuţii cu SUA şi cu alte ţări cu privire la situaţia din Afganistan, după ce mişcarea islamistă a preluat puterea la Kabul, în urmă cu o săptămână.

Un raport al ONU indica în ianuarie că în Afganistan mai sunt câteva sute de combatanţi ai Al-Qaida şi că talibanii menţin relaţii apropiate cu gruparea islamistă extremistă. Talibanii neagă însă existenţa de militanţi ai Al-Qaida pe teritoriul afgan, transmite Agerpres.

Talibanii au controlat cea mai mare parte a Afganistanului din 1996 până în 2001, când au fost înlăturaţi pentru că l-au adăpostit pe liderul Al-Qaida Osama bin Laden, după atacurile din 11 septembrie asupra SUA.

Săptămâna aceasta, gruparea jihadistă Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) i-a felicitat pe talibani pentru preluarea puterii în Afganistan şi s-a angajat să continue jihadul. AQPA este considerată de către SUA drept cea mai periculoasă ramură a reţelei internaţionale Al-Qaida, iar după atentatele din 11 septembrie 2001, americanii au vizat o parte dintre combatanţii acesteia în Yemen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri