Caută
Close this search box.

Angela Merkel: Germania este pregătită să discute cu talibanii, dar nu le va oferi un acord necondiţionat

Angela Merkel

Germania este pregătită să discute cu talibanii pentru a proteja câştigurile din ultimii 20 de ani, dar nu va oferi militanţilor vreun acord necondiţionat, a declarat miercuri cancelarul Angela Merkel.

Merkel a spus miercuri, în Parlamentul german, că Guvernul va continua evacuările pentru armată şi personalul de dezvoltare care a lucrat cu Germania „atâta timp cât va fi necesar”, şi că va sprijni organismele ONU în oferirea de ajutor umanitar poporului afgan şi celor care au plecat în ţările vecine, relzatează BBC.

Ea a precizat că forţele germane au evacuat mai mult de 4.600 de oameni până acum – cel mai mare transport aerian străin din istoria ţării – şi că Germania va face eforturi în zilele rămase „de a continua să îi ajute pe cei care ne-au ajutat, să ofere protecţie”.

Marţi, preşedintele american Joe Biden a declarat că termenul limită pentru plecarea din Afganistan a trupelor NATO, 31 august, convenit cu talibanii, va fi respectat şi a exclus prelungirea lui.

Franţa a dat semnale deja că joi va încheia evacuările.

„Această nouă realitate este una amară, dar trebuie să ne implicăm în ea”, a spus Merkel legat de preluarea puterii de către talibani şi despre creşterea riscului atacurilor teroriste. „Ce am subestimat absolut a fost cât de incredibil de rapid trupele afgane au renunţat în faţa talibanilor sau că o astfel de rezistenţă nici nu a fost încercată”, a adăugat cancelarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri