Caută
Close this search box.

Australia şi-a evacuat ultimii militari în ajunul atentatului de pe aeroportul din Kabul

Toţi militarii australieni care se aflau încă în Afganistan au părăsit ţara cu o zi înainte de dublul atentat sinucigaş mortal comis joi pe aeroportul din Kabul, a anunţat ministrul apărării, avertizând împotriva unor noi atacuri, relatează vineri France Presse.

Cel puţin treisprezece soldaţi americani au fost ucişi şi 18 răniţi în acest atac kamikaze revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic şi comis la marginea aeroportului capitalei afgane, unde sunt comasaţi mii de oameni în speranţa de a fugi din ţară după ce talibanii au pus mâna din nou pe putere.

Regimul taliban a identificat până acum douăzeci de morţi şi 52 de răniţi.

Au existat informaţii foarte clare că ISKP (Statul Islamic Provincia Khorasan sau ISIS-K n.r.) intenţionează să lovească şi va lovi puternic şi asta a făcut„, a declarat vineri ministrul australian al apărării Peter Dutton la canalul TV Nine Network.

„Aceşti oameni sunt chiar mai extremişti decât talibanii şi sunt în război împotriva talibanilor. Prin urmare, este o situaţie îngrozitor de complexă”, a adăugat el, precizând că SMS-uri au fost trimise australienilor prezenţi în Afganistan pentru a-i avertiza împotriva ameninţării unui atentat în apropierea aeroportului.

Sunt foarte fericit şi mă simt uşurat că soldaţii noştri au părăsit Kabulul şi am luat decizia de a-i evacua ieri (joi) pe ultimii noştri cetăţeni, care sunt acum în condiţii de siguranţă în Emiratele Arabe Unite„, a subliniat ministrul, citat de Agerpres.

Australia a desfăşurat 39.000 de militari în 20 de ani cât a participat la operaţiunile conduse de Statele Unite şi NATO în Afganistan după atentatele din 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

Mai mult de 100.000 de persoane au fost evacuate din Afganistan de la 14 august, după revenirea la putere a talibanilor, a anunţat joi un responsabil al Casei Albe.

Aşa cum am văzut în orele recente şi informaţiile continuă să indice, alte atacuri sunt posibile. Oamenii trebuie să evite adunările. Ei trebuie să evite locurile publice. Şi ei ar trebui să acorde atenţie securităţii lor în aceste condiţii similare cu un război„, a adăugat Dutton, deplângând morţii provocaţi de dublul atentat sinucigaş, în special soldaţii americani care i-au ajutat pe australieni şi deţinătorii de viză pentru insula-continent de pe aeroportul din Kabul care aşteptau să fie evacuaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri